Mechanische onkruidbestrijding en robots in boomgewassen

Onder de boomtelers is er veel interesse in het mechaniseren en robotiseren van onkruidbestrijding. Dat blijkt wel uit de opkomst tijdens de demomiddag ‘Mechanische onkruidbestrijding en robotisering’ op Boomkwekerij Huijbregts. Tijdens deze middag hebben vijf groepen met deelnemers demonstraties van 15 verschillende machines gezien. Voor diverse teelten, van teeltsystemen met 4 of 5 rijen op een bed tot grotere (laan)bomen waren er machines te zien.

Diverse wiedeggen
Onder de wiedeggen is Treffler een bekende naam, deze is binnen Schoon Water ook in andere teelten voorbijgekomen. Nu hebben ook andere merken verstelbare wiedeggen tot hun beschikking. Zo maakten wij kennis met de wiedeg van AVP (figuur 1) en Einböck (figuur 2). Met wiedeggen worden kiemende onkruiden en witte draden meegenomen. Het is dan ook belangrijk om hier zo snel mogelijk mee van start te gaan. Eggen kan goed in bosplantsoen en in heesters, ideaal bij lage gewassen.

De AVP is een variowiedeg, waarbij de tanden dezelfde hydraulische druk krijgen. Iedere tand heeft zijn eigen veerpakket. Bij verschil in ondergrond veren de tanden individueel mee en blijft de druk gelijk. Dit maakt het mogelijk om secuur te bepalen met hoeveel druk je wil eggen. De tandafstand is 3,5 cm en de machine kan met 6-8 km/u rijden.

De Einböck wiedeg heeft lange, kromme tanden met krul. Net als bij Treffler is de tand indirect, de tanddruk is hierbij niet per se gelijk. De tandafstand is 2 cm. Dit kan op droge kleigrond nadelig zijn. Op het moment dat er korstvorming optreedt kunnen de tanden meer heen en weer gaan, waarbij de voorste tand en die daarna in hetzelfde gootje gaan zitten.

Diverse schoffelmachines
Er waren een heel aantal schoffelmachines aanwezig, zowel camera als gps gestuurd en instelbaar op 4 of 5 rijen. De welbekende Garford en Einböck schoffelmachines. Beiden werken met shideshift en camera voor een betere en nauwkeurige schoffelwerking, zowel in als tussen de rij. In figuur 3 is ook een Garford machine die t-tape legt, te zien.

Interessant was de combinatie van Huijbregts zelf. Deze schoffel is ook camera gestuurd, maar werkt daarnaast met luchtdruk in de rijen. Vanaf de compressor  in de fronthef (zie figuur 4) wordt met 6 bar druk onkruid uit de grond geblazen.

Braakliggend land
Op leeg land werden de elektrische onkruidverdelger Xpower en de Kvick-Finn aan het werk gezet voor de bestrijding van probleemonkruiden (figuur 5). De Xpower is nog in de testfase en zet de onkruiden onder stroom. De machine heeft voor en achter lussen die positief en negatief geladen zijn. Gemaakt voor leeg land, openbaar groen en moduleerbaar voor boomteelt in stroken. Er komt dan een extra arm naar buiten. Die zorgt dat de elektrische lading niet tegen de bomen aankomt, maar alleen de onkruiden raakt. De rijsnelheid in braakliggend land met onkruiden is 3 km/u en in gras 6 km/u.

De Kvick-Finn is een schoffelcultivator met rotoreg die verschillende toepassingen heeft. De cultivator zorgt voor een ondiepe bewerking, op zo’n 3-5 cm. De Kvick-Finn is ideaal voor onkruiden als kweek, haagwinde en kiek. Deze machine kan naast onkruidbestrijding, gebruikt worden in de stoppelbewerking, grasland scheuren en groenbemester verkleinen. In combinatie met een fronteg, kun je er ook mee zaaien.

Robots in de laanbomenteelt
Ook de vernieuwing in de spillenteelt mocht niet ontbreken. Daar reed de welbekende Naïo Oz rond en werd de nieuwe Naïo Jo aangekondigd. Een robot met rupsonderstel voor zwaardere gronden.

Daarnaast reed de autonome Aigro Up met wiedeg. Deze robot kan ongeveer 10u zelfstandig rijden. Als de accu leegraakt, stopt de robot op de kopakker en kan de accu vervangen worden. Er kan ook een maaibalk of schoffels op gemonteerd worden. Het werktuig zit bij de Aigro in het midden, zodat de machine stabieler is en nauwkeuriger te werk kan gaan.

Gebr. Ezendam stond met ‘maatwerk’ aan diverse kleine robots. Op speciaal verzoek van klanten werden machines gemaakt. Zo stond er een trike die kan schoffelen, spuiten en kunstmest strooien. En een elektrische rolschoffel die speciaal gemaakt is voor onkruidbestrijding tussen het grind.

Meer informatie over mechanisatie
Vanuit Schoon Water zijn al diverse stukken en bijeenkomsten beschikbaar met informatie over mechanisatie:

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.