Schoon Water tip: Mechanische onkruidbestrijding in de boomteelt

Een mechanische aanpak vraagt tijd, specifieke kennis en vaardigheden op het bedrijf. Nauwkeurig schoffelen bijvoorbeeld, vraagt veel concentratie en stuurmanskunst.  Bovendien is er een grote weersafhankelijkheid; het moet gebeuren bij het meest optimale weer. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om het personeel te betrekken bij deze nieuwe ontwikkelingen. Zorg ervoor dat meerdere personen binnen het bedrijf de bewerkingen uit kunnen voeren, zodat ook tijdens de vakantieperiode onkruid bestreden kan worden.

De camera gestuurde Garford Robocrop werkt met een draaiende schoffel in de rij.

Goed plantwerk: de basis voor mechanische onkruidbestrijding
Voor mechanische onkruidbestrijding is een nauwkeurige aanpak van de teelt belangrijk. Aandachtspunten zijn:

  • Vlak plantbed
  • Goed plantwerk
  • Nauwkeurige rijafstanden
  • Rechte rijen
  • Juiste afstand aansluitrijen

Daarnaast wordt ook de plantafstand in de rij goed gelijk krijgen steeds belangrijker. Er zijn systemen die met behulp van een camera onkruid in de rij aanpakken. Deze systemen werken vaak met een berekende positie in vergelijking met de werkelijke waargenomen positie van de plant. Weinig afwijking tussen beide geeft de beste werking. Wanneer de maatvoering op het veld nauwkeurig is, is de inzetbaarheid van autonome onkruidrobots makkelijker.

2-beds aangedreven wiedeg van Elco.

Wiedeggen voor klein onkruid
Specifiek voor de boomkwekerij zijn er de aangedreven wiedeggen, met lange eggetanden voor een grote vrije doorlaat. Door de eggende beweging dwars op de rijrichting wordt klein onkruid goed losgetrokken. Bij eggen na het planten wordt het veld mooi vlak gemaakt en goed geschikt om te schoffelen. Diverse telers gebruiken de aangedreven eg ook voor onkruidbestrijding op leeg land. Wanneer na het schoffelen het onkruid vastregent door een onverwachte bui, dan kan met een snelle bewerking met de aangedreven wiedeg het onkruid weer worden losgehaald.

Van boven naar beneden: de AIGRO UP, wiedrobot van Trabotyx en de Naïo Oz.

Ontwikkelingen robotisering onkruidbestrijding

  1. AIGRO UP: is een compacte elektrische autonome werktuigdrager die verschillende taken kan uitvoeren. Lichtgewicht én krachtig genoeg om tot 10 uur te werken op een acculading. De Nederlandse onderneming Aigro is in 2020 gestart met de ontwikkeling van deze onkruidrobot. De AIGRO UP zal in 2022 verder op boomkwekerijbedrijven worden getest.
  2. Onkruidwiedrobot van Trabotyx: een wiedrobot voor in de wortelteelt. Mogelijk is deze compacte machine gezien de afmetingen in een later stadium ook geschikt te maken voor boomteelt, bijvoorbeeld over één bed.
  3. Naïo Oz: de kleine robots van de franse fabrikant Naïo technologies werken al op kwekerijen. Deze Oz is een klein elektrisch vierwiel-aangedreven voertuig (180 kg) dat tussen de rijen autonoom onkruid kan bestrijden. Het voertuig is 40 cm breed en ruim 1 m lang. De machine kan ook andere lichte werkzaamheden (LVS, strooien en maaien) uitvoeren en is voorzien van schrankbesturing.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.