Schoon Water tip: Rassenkeuze in prei bij ziekte- en plaagbestrijding

In prei is vooruitdenken van groot belang. Als het seizoen eenmaal draait is het vaak meer reageren op de dagelijkse ontwikkelingen. Informatie en kennis kunnen ons verder helpen naar een teelt met minder inzet van chemische middelen. Houdt publicaties in de gaten over rassen. Opbrengst is allang niet meer de belangrijkste keuzefactor. Vooral vlotte rooibaarheid en schoning zijn voor arbeidsinzet van groot belang. Gevoeligheid voor insecten of schimmels bepalen daar mede veel in.

Gevoeligheid verschilt per ras
Veel tripsschade aan prei bijvoorbeeld vraagt uitsorteren, extra afpellen of weggooien van productie. Verschillen in gevoeligheid van rassen op zichtbare tripsschade zijn aangetoond. Mogelijk geldt dit nog meer voor de gevoeligheid voor roest. Daar worden erg grote verschillen tussen rassen aangetoond. Dat is belangrijk, want de bestrijding met de huidige gewasbeschermingsmiddelen is een uitdaging, oftewel zeer matig.

Houdt de vakbladen hiervoor in de gaten. Bovendien kunnen naast Nederlandse ervaringen ook resultaten uit België heel waardevol zijn. Zaadfirma’s leveren informatie over hun rassen en overleg vooral ook met collega’s.

Phytophthora
Op het vlak van de schimmels Phytophthora en Alternaria zijn andere factoren van belang. Phytophthora is vooral grondgebonden, waarbij nattere, zwaardere gronden meer druk laten zien. Perceelskeuze dus. En daarnaast ook het opspatten voorkomen of zorgen dat de toplaag los blijft bv door een schoffel- of aanaardbehandeling.

Alternaria
Alternaria is beter beheersbaar met een rustige groei en het zorgen voor een meer weerbare plant. Het optimaliseren van de mestgift is daarbij belangrijk. Denk aan langzaam vrijkomende meststoffen of juist het regelmatig geven van kleine giften. Om de mestgift te optimalEen algemeen grondmonster geeft inzicht in de beschikbaarheid van de diverse elementen en dus ook de behoefte gedurende het seizoen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.