Succesvolle Techniekdag voor de boomkwekerij in Zundert

Ook in 2024 vond weer de jaarlijkse Techniekdag Boomteelt plaats in Zundert. De organisatie lag in handen van CLTV Zundert, vakbeurs GrootGroenPlusHergo BoomkwekerijCompas Agro, Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert, Delphy en het project Schoon Water voor Brabant. En met succes stonden op donderdag 27 juni zes stands verspreid over het terrein van Boomkwekerij Hergo. De 18 deelnemers lieten hun nieuwste machines zien aan ruim 120 geïnteresseerde bezoekers.

Mechanische onkruidbestrijding

Bij de zoektocht naar duurzamere teelt met minder gewasbeschermingsmiddelen wordt hard ingezet op mechanische onkruidbestrijding. Op de Techniekdag zijn dan ook diverse nieuwe machines aanwezig.

Schoffels

Feldmann demonstreert een mechanische onkruidtrekker die geschikt is voor de boomkwekerij, maar ook voor de akkerbouw en vollegrondsgroenten teelt. De camera gestuurde schoffel kan alleen tussen de rijen wieden. Voorop de schoffel is een rotor geïnstalleerd die de korst van de bodem kan breken.

Hergo had een precisieschoffel met camera en luchtdruk bij zich. Bij de schoffeltanden zitten ook spuitstukken, die lucht tussen de rij blazen om onkruid te verwijderen. De luchtdruk is variabel in te stellen van 1 tot 6 bar, afhankelijk van het gewas.

Eggen

SMZ heeft hun hydraulische wiedeg meegenomen. Deze komt in driebedsuitvoering en gebruikt de hydraulische aansturing om de diepte te regelen, zodat ook op oneven grond op gelijke diepte geëgd wordt.

Elco machinebouw hebben hun bodemvolgende wiedeg gedemonstreerd. Voor de eg zitten wieltjes die het verloop van het bed meten, waarna de eg bijgesteld wordt om parallel aan het oppervlak te blijven eggen. Op lage snelheid zorgt dit er ook voor dat de eg gebruikt kan worden bij kleine plantjes, terwijl hij ook sneller en dieper afgesteld kan worden voor grotere onkruiden. Omdat de machine automatisch afstelt op de bodem en snelheid kan vrijwel iedereen ermee overweg.

Frees

Basrijs laat zien dat een innovatie niet altijd een nieuwe machine hoeft te zijn. Ze gebruiken hun rijenfrees om in wielsporen te frezen. Deze innovatie was oorspronkelijk ontwikkeld voor het wegfrezen van moederplanten in de aardbeienteelt, maar wordt nu ook gebruikt in die teelten waar nog handmatig gewied moet worden. De onkruiden kunnen simpelweg in het wielspoor gegooid worden, waarna de sporenfrees het onkruid kapot freest en begraaft.

Overige onkruidbestrijding

Gebroeders Ezendam staan klaar met hun modulaire werktuigdrager. Dit lichtgewicht, elektrisch frame heeft een werkcapaciteit van een hectare per uur en kan uitgerust worden met allerlei verschillende werktuigen. Nieuw in het assortiment is de spuitmodule met drie rondstrooiers. Door de extra spuitkoppen kan er sneller bewerkt worden, maar het grote voordeel is de manier waarop hij spuit. Door rondstrooiers te gebruiken komt het gespoten middel beter onder de planten na opkomst en verwaait er minder door drift. De sproeikop kan ingesteld worden op verschillende druppelgroottes afhankelijk van middel en doel. Daarnaast is de module GPS gestuurd, waardoor hij de dosering kan aanpassen aan de hand van je loopsnelheid.

Robots

Robotisering in de landbouw is een ‘hot topic’. Het voordeel is dat je ook in natte tijden bijvoorbeeld effectief onkruid kan bestrijden. Ook binnen de bomenteelt maken deze elektrische machines hun intreden. Aigro heeft hun autonome werktuigdrager mee, vandaag uitgerust met een maaier. De robot weegt maar 100 kg en is dus heel geschikt om ook op een natte bodem aan het werk te gaan. Op de robots kunnen verschillende machines worden aangesloten, zoals een LVS spuit of schoffel, en zijn vooral geschikt voor gebruik in rijenteelt.  De robots zijn elektrisch en werken op een volle batterij 8 tot 10 uur achter elkaar, waarmee een robot 5 ha kan onderhouden.

Naast Aigro stond nog een autonome alleskunner, want Abemec had de Naio Oz meegenomen. Deze robot komt met een wijde verzameling werktuigen om erop te installeren, zoals zaai-, schoffel- en eg-elementen, een geulentrekker en een kapspuit. Via de app is de robot te volgen, met informatie over waar op het perceel hij is, hoelang de huidige taak nog duurt en hoe opgeladen de batterij is.

Overige machines

Verder laat T van Oorschot loonwerkers zien volledig uitgerust te zijn om groenbemesters te verzorgen op het perceel. Ze hebben een zaaimachine aangepast om groenbemesters in te zaaien, o.a. door geultjes te maken voor het zaad. Deze kan ook uitgerust worden met een spuit om beginnend onkruid te bestrijden voordat de gewenste groenbemesters ingezaaid worden. Daarnaast hebben ze een klepelmaaier uitgerust met een hoge invoer, aangezien de groenbemesters meestal hoger groeien dan gangbare gewassen. Deze machine werd gedemonstreerd in Japanse haver, tagetes en een wildbloemenmengsel.

 Airter is een nieuwe en zeer interessante speler die hun beluchtingstrike hebben meegenomen. Deze hadden ze ontwikkeld voor sportvelden, met name golfgreens, maar is nu ook beschikbaar voor gebruik in de boomteelt. De machine is uitgerust met een reeks naalden die lucht met 8 tot 10 bar druk 30 cm de grond in spuiten. Mooi meegenomen is dat de machine niet alleen lucht kan spuiten, maar ook gevuld kan worden met biostimulanten of biocontrol. Ze beweren dat de machine met behulp van de perslucht daarnaast ingezet kan worden als effectieve biologische bestrijding van ongewenste larven van de mei- en junikevers en Tipula-larven. Tijdens de demo zagen we de handversie, maar er zijn ook versies beschikbaar die achter de trekker gehangen kunnen worden (Airter neo en Airter light).

Boom in Business was aanwezig, met camera. Bekijk hier de filmpjes en foto’s van een groot aantal machines: boom-in-business.nl/article/46664/techniekdag-boomteelt-zundert—bekijk-de-filmpjes?id=2159&mid1=34421&emailadres=a.schipper@delphy.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.