Aspergebijeenkomst bij de Weert Asperges

Afgelopen week waren we op bezoek in Ossendrecht bij aspergetelers Ad en Ferry de Weert. We namen een kijkje op het bedrijf en hebben daarnaast diverse actuele thema’s binnen de aspergeteelt besproken. Zo is er ingegaan op dripirrigatie, (mechanische) onkruidbestrijding en biofolie.

Dripirrigatie
Arie-Jan Broere legt ons de werking van dripirrigatie uit. Er zijn veel verschillende druppelslangen, die gekozen kunnen worden aan de hand van de teelt. Voor meerjarige gewassen is een stevige slang nodig. Daarbij is het belangrijk om aan het einde van het seizoen de slangen door te spoelen. Welke slang nodig is hangt ook af van de watereigenschappen. Vraag altijd even na welk type slang goed past binnen uw bedrijfsvoering.

Wanneer alleen irrigatie plaatsvindt, is 40 cm tussen de gaatjes voldoende. Het water verplaatst redelijk ver. Als er ook meststoffen en/of plantversterkers toegevoegd worden, is 30 cm beter. De verdeling hiervan is dan egaler door het perceel. Op het moment dat ook aaltjes via de dripirrigatie gaat, dienen de gaatjes op 20 cm van elkaar te zitten. Om te voorkomen dat het gewas ‘lui’ wordt, is het van belang om de installatie om de dag aan te zetten voor minimaal 1,5 uur. Zeker op zwaardere gronden, anders krijg je te weinig zuurstof in de grond.

Voordelen van dripirrigatie Nadelen van dripirrigatie
Minder brandstof- en waterverbruik Installeren is tijdrovend
Precieze aansturing en gelijke waterafgifte Kans op schade bij bewerkingen
Gewas blijft droog en is minder gevoelig voor ziektes Goed gefilterd water (kans op verstoppingen)
Toediening van bemesting en plantversterkers kan ook via deze weg Minimaal 5 cm onder de grond, om vraatschade te voorkomen
Geen invloed van wind en amper waterverdamping

Op vollegrondsgroente.net staan de resultaten van een proef met dripirrigatie in asperges beschreven. Hier kwam uit dat er minder water nodig is en dat er een hogere opbrengst aan asperges geoogst werd.

Vingerwieders bestrijden onkruid
Schoon Water teler Marc de Wit liet de werking van zijn Rinieri machine met vingerwieders zien. De kleine trekker met achter op het werktuig met vingerwieders rijdt tussen de rijen door. Er zit nu ook nog een cultivator achterop, die het gangpad meepakt. Voor een goede werking moet er minimaal 7 km/u mee gereden worden, tot 15 km/u.

Het systeem is zo gemaakt dat de vingerwieders gemakkelijk te verstellen zijn voor verschillende werkbreedtes of ruggen. Daarnaast zijn de vingerwieders beschikbaar in verschillende hardheden. Voor de asperges is oranje (redelijk zacht) goed. Zo voorkom je schade aan het gewas.

Biologische gewasbescherming
Zowel voor onkruid als plagen en ziekten bestaan verschillende biologische middelen. Voor een goede werking hiervan is de gebruikswijze echter heel belangrijk.

Voor schimmelziektes kunnen Serenade en Teagro ingezet worden. Beide middelen zijn op basis van bacteriën. Als deze er zitten houdt het in dat er geen ruimte is voor de schimmelziekten. Daarvoor is het belangrijk dat ze preventief en meerdere keren ingezet worden. Daarnaast moet de bespuiting met veel water plaatsvinden, zo’n 700-800 ml i.p.v. de 400-500 ml bij normale middelen. Meestal valt dit bij telers tegen omdat ze de middelen te laat inzetten en/of met te weinig water spuiten.

Tegen de aspergekever kunnen biologische middelen als Neemazal of Entonem ingezet worden. Neemazal zet je in tegen de keverlarven. Belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. De larven eten dit van het blad en gaan daarvan dood. Dit moet ook met veel water over de plant gespoten worden. Entonem zijn nematoden (aaltjes) die de o.a. de larven van de aspergekever eten. Deze aaltjes hebben vocht nodig om te leven. Advies is dan ook om ’s avonds te spuiten en vochtig houden gedurende de nacht. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen aaltjes per hectare nodig. De toepassing is lastig, waardoor de uitkomst soms tegenvalt.

Biologisch afbreekbare folie
De Weert Asperges is begonnen met biofolie. Dit is volledig afbreekbaar, waardoor het na de aspergeteelt ondergewerkt kan worden. Een andere deelnemer gebruikt al jaren biofolie en verteld dat dit inderdaad in de bodem afgebroken wordt.

Het voordeel is dat je geen opruimkosten hebt en dit minder vervuiling met zich meebrengt. De folie is wel zeer breekbaar. Er moet dus voorzichtig mee gewerkt worden. Bovendien moet het perceel onder de folie schoon zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.