Mechanische innovaties tijdens Techniekdag Boomteelt

Binnen de landbouwsector is veel aandacht voor mechanische innovatie. Zo ook in de boomteelt. Er is veel interesse in deze nieuwe technologieën. Dat bleek wel uit de opkomst van maar liefst 140 kwekers op de Techniekdag Boomteelt. Voor de deelnemers was een route uitgestippeld langs 10 verschillende toeleveranciers uit de boomkwekerij. Diverse machines waren te zien die toepasbaar zijn in heesters, coniferen, bosplantsoen en laanbomen.

Diverse wiedeggen
Een wiedeg is goed toepasbaar om tijdens de groei onkruid te verwijderen. Tijdens de techniekdag maakte wij kennis met diverse wiedeggen. Elco Machinebouw had een aangedreven wiedeg met diepteregeling meegenomen (foto 1). Deze weideg is bodemvolgend (automatische oneffenheid tot 10 cm) en in te zetten voor onkruidbestrijding van kleine planten en zaailingen. De eggenvelden zijn hydraulisch beweegbaar en kunnen op verschillende dieptes worden ingesteld.

Daarnaast had Loonbedrijf W. Huijbregts de APV wiedeg meegenomen (foto 2). Deze wiedeg heeft een werkbreedte van 750 cm, waardoor de capaciteit groter is dan normaal. Met deze eg kan nog vroeger gestart worden, doordat de hydraulische druk op de bodem traploos te verstellen is. Ten opzichte van vorig jaar heeft deze machine langere tanden gekregen, waardoor de werkhoogte hoger uitvalt.

Diverse schoffelmachines
Met een schoffelmachine worden wortels van onkruiden losgesneden, zodat deze vervolgens kunnen uitdrogen en doodgaan. Verschillende schoffels waren te zien die zowel camera en/of gps gestuurd zijn. Erwin Delcroix heeft een schoffel ontwikkeld met een werkbreedte van 7,5 meter (foto 3). Zo kunnen 5 bedden beuken tegelijk worden meegenomen. Met een machinebesturing op gps kan 2 ha binnen 1,5 uur worden geschoffeld.

Weed Profi had een schoffelmachine meegenomen die gebruikt kan worden voor laanboomkwekerij en fruitteelt (foto 4). Deze machine kan door de lichte voeler met sensor tussen (dunne) stammen schoffelen. Interessant was de 3-beds camera bestuurde schoffelmachine van Loonbedrijf W. Huijbregts. Deze machine werkt met luchtdruk tussen de rijen. De compressor aan de fronthef zorgt voor 6 bar luchtdruk aan de achterkant, om zo net kiemend onkruid weg te blazen. Hierbij viel wel op dat de bladeren van de gewassen een laagje grond op zich kregen. Dit kan invloed hebben op de productiecapaciteit van de plant. Hoewel het laagje grond na een flinke wind of regenbui er ook weer af is. Schrauwen Machinebouw Zundert had ook nog een opvallende schoffelmachine van Kennis meegenomen. Deze machine is tastergestuurd en heeft 3 bedden roterende wiedeggen met dubbele pennen.

Overige onkruidbestrijding
De HOAF-onkruidbrander maakt gebruik van direct vlamcontact, infrarode stralingswarmte en een warmtestroom van 45 graden om onkruiden te doden. Ook kan deze onkruidbrander een bijdrage leveren aan het verlagen van de ziektedruk, doordat ook op de grond liggende zaden, schimmels, sporen en bacteriën worden gedood.

Er waren een aantal machines te zien die gebruik maken van een laag volume strooisysteem (LVS). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een strooischijf in plaats van een spuitdop, waardoor de druppels niet gevoelig zijn voor drift. Zo was de NouwsSpecial cameragestuurde LVS-spuit aanwezig. Ezendam diverse machines meegenomen, waaronder de E-trike (foto 5). Deze machine kan zowel schoffelen, heeft een LVS-systeem en beschikt over de optie om rijen te bemesting. De andere machines die Ezendam meegenomen had, konden ook voor diverse technieken ingezet worden.

Helaas was de Ecorobotix Spotsprayer voor plaatselijke onkruidbestrijding niet te bezichtigen, maar de uitleg van deze machine klonk veelbelovend. De onkruidbestrijder heeft een werkbreedte van 6 meter en een bewerkingssnelheid van 7 km/uur. In het fronthef zit een tank met spuitmiddelen en schoonwater. De spuitunit bevindt zich achter de trekker. Door middel van 6 camera’s, algoritme en AI kan een gewas en onkruid herkend worden. Er is dus geen gps nodig, want de computer onthoudt de locatie van de plant. Wanneer de camera een onkruid detecteert stuurt de computer één van de 156 spuitdoppen aan, zodat alleen het onkruid bespoten wordt. Dit kan een middelbesparing opleveren tot 95%. Op dit moment wordt deze machnine alleen gebruikt in de akkerbouw, omdat er nog geen algoritme voor de boomteelt is. Agromec gaf wel aan dat deze technologie snel kan gaan voor een nieuwe teelt.

Autonomen systemen
Een aantal autonome systemen werden tijdens deze dag getoond. Deze machines kunnen onafhankelijk en zelfstandig te werk gaan. Na het instellen van de route kan met behulp van het Iquus systeem een tractor autonoom bestuurd worden. Vanaf een afstand kan met een controle box de machine worden gestopt.

In de categorie robottrekker had Nouws mechanisatie de AgXeed 2.005W4 autonome tractor meegenomen (foto 6). Dit is een rupstrekker waaraan bestaande werktuigen gekoppeld kunnen worden. Speciaal voor de fruitteelt is een kleinere driewieltrekker ontworpen. Daarnaast kan de robot ook ingezet worden voor onkruidbestrijding, maaien, bemesten en het versnipperen van snoeihout. Agbot 2.005W3 weegt 2,8 ton en kan tot wel 13,5 km/u voor- en achteruitrijden.

De welbekende kleine autonome onkruidrobot Naio Oz was ook aanwezig. Daarnaast was ook de Naio Orio te zien (foto 7). Dit is een autonome elektrische schoffeltrekker. Deze machine wordt momenteel alleen nog in de akkerbouw gebruikt.

Overige systemen
Verder waren er nog een aantal interessante machines aanwezig. Basrijs had een plantmachine die werkt met behulp van een led strip, waardoor rijen preciezer geplant kunnen worden (foto 8). De machine is elektrisch hydraulisch, waardoor er kracht nodig is en dus minder slib vorming geeft. Ook had Basrijs de plastic legger BPL\I meegenomen.

Kees Damen demonstreerde de sorteermachine voor bosplantsoen. Deze machine sorteert met behulp van sensoren het bosplantsoen op dikte en lengte. Deze worden vervolgens in bundels van 10 bomen gebundeld, waarna de volgende bomen in een nieuwe bak terecht komen.

Loonbedrijf W. Huijbregts had een knipmachine meegenomen.

Nog een interessante ontwikkeling op het gebied van precisielandbouw is de volautomatische stamdiktemeting van Agrowizzard. De stamdiktemeter heeft een scanner die bomen kan scannen en daarbij de exacte positie en omtrek van de boom kan bepalen. De gegevens worden verzameld en opgeslagen in de Cloud. De meter is makkelijk te bevestigen op een quad. Het jaarlijkse meetmoment voor laanboomkwekers wordt op deze manier minder tijdrovend.

Meer informatie over mechanisatie
Vanuit Schoon Water zijn al diverse stukken en bijeenkomsten beschikbaar met informatie over mechanisatie:

Meer informatie over de Techniekdag
Daarnaast zijn er naar aanleiding van de Techniekdag al verschillende nieuwsartikelen in de pers verschenen. Hieronder de links naar deze artikelen:

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Persberichten, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.