Schoon Water tip: Bestrijding bladvlekkenziekte in zaaiuien

Bladvlekkenziekte (Botrytis squamosa) in uien is een ziekte die meestal pas aan het einde van het groeiseizoen toeslaat. De ziekte komt het eerst op de oudere bladeren voor. Dit in tegenstelling tot valse meeldauw die het hele seizoen een rol kan spelen in de uien, zowel op ouder als ook op jonger blad.

Zaaiuien met weinig loof
Langdurig vochtige omstandigheden in het gewas zijn gunstig voor een infectie met bladvlekkenziekte. De kans hierop is groter bij een loofrijker gewas, zeker aan het einde van de teelt wanneer het gewas begint te strijken. In die omstandigheden kan het gewas een groot deel van de dag vochtig blijven.

Zaaiuien hebben op dit moment nog geen loofrijk gewas; het is juist open met rechtopstaand loof.  Dit komt door de late zaai gevolgd door zeer zonnig weer. In combinatie met een vrij droog weertype en vaak een stevige wind is het ook in het gewas vaak droog met daardoor geringe infectiekansen voor bladvlekkenziekte.

Raadplegen adviessysteem
Raadpleeg hierbij ook altijd een adviessysteem ter ondersteuning. Deze houdt een puntentelling bij vanaf opkomst van het gewas. Een vochtige dag krijgt één of meer punten. Bij het bereiken van een drempelwaarde wordt een eerste bespuiting tegen bladvlekkenziekte geadviseerd. De drempel om bladvlekkenziekte in zaaiuien te bestrijden zal dit seizoen pas laat bereikt worden.

Schoon Water advies
Het Schoon Water advies is om in zaaiuien niet standaard een specifiek bladvlekkenziektemiddel (zoals Luna Experience, Scala of Winby) mee te spuiten met een bespuiting tegen valse meeldauw. In veel gevallen is dat nu niet nodig. Bovendien hebben enkele middelen tegen valse meeldauw die later in de teelt ingezet worden (zoals Fandango en Orondis Plus) ook een (neven)werking tegen bladvlekkenziekte.

Let dus op de specifieke omstandigheden van het gewas en gebruik ter ondersteuning een adviessysteem.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.