Onkruid mechanisch doen begint met juiste mindset

„Ik help graag mee tot de hele teelt klaar is”, zegt Noud van Gog, van Van Gog Agri Service in Liessel (NB). De akkerbouwer en loonwerker kan het best anderen van dienst zijn als het werk vanaf het begin klopt. Van Gog specialiseerde in cichorei en suikerbieten, en kan onkruid goed mechanisch aanpakken.

Loonwerk
„Zaaien en oogsten van cichorei en suikerbieten doen we voor veel telers in de regio, maar ik denk dat alles wat daar tussenin moet gebeuren het belangrijkste is. Als je als teler ergens tegenaan loopt, dan moeten wij altijd kunnen helpen”, zegt Noud van Gog. Zijn bedrijf Van Gog Agri Service heeft een naam opgebouwd met het zaaien van 950 hectare cichorei en bieten en het rooien van 1.000 tot 1.100 hectare van die gewassen. Zelf telen ze op eigen en gehuurde grond 100 hectare van deze gewassen. „We hebben bewust gekozen voor een duidelijke focus, want we willen geen steken laten vallen voor onze klanten.”

Noud en Henriëtte van Gog (foto Akkerwijzer, Ellen Meinen)

Noud en Jet van Gog
Liessel

Geschiedenis van het bedrijf
De geschiedenis van het bedrijf begon anders. Noud werkte graag voor zijn oom Jan van Gog, die jaren als loonwerker actief was en zich als teler specialiseerde in aardappelen. Toen een loonwerker in de buurt stopte, vroeg die of het niet iets was voor Jan om het bietenrooien te gaan doen. Zo kwam dat werk erbij. „Cichorei kwam toen op”, vertelt Noud. „Vanaf het begin hebben we die teelt opgepakt. We rooiden bieten en cichorei in twee fasen: op het zwad en dan oprapen. ”

Een nieuw type bietenrooier van Grimme opende mogelijkheden voor het bedrijf. „Wij zijn daar in 2004 ingestapt, eigenlijk blind, want we wisten niet of het een succes zou worden. Dat werd het wel. Het te rooien areaal verviervoudigde bijna sinds de aanschaf daarvan. Sinds 2011 poetst de bietenrooier de bietenkoppen schoon. De mooie resultaten met die techniek pakten goed uit.”

Cichorei in regionale rotatie als wintergewas
De grote ervaring met cichorei maakt Van Gog uniek. Hij hoopt dan ook dat het gewas op de lijst met wintergewassen komt. Anders zal de teelt voor een aantal klanten onaantrekkelijk worden, terwijl Van Gog het een mooi gewas in de regionale rotatie vindt. Telen van cichorei is net wat moeilijker dan bieten, zegt hij. „Je zaait het ondiep en het is wat gevoeliger voor onkruid. Dat onkruid kunnen we steeds beter bestrijden langs de mechanische weg.”

Binnen het project Schoon Water voor Brabant streeft het bedrijf naar zoveel mogelijk mechanisch, waar dat kan. „In een droog jaar, zoals afgelopen jaar, zie ik dat mechanisch heel goed werkt. Met de schoffel en de eg kun je het prima schoonhouden. De ervaringen die we bij onszelf opdoen, kan ik vervolgens met onze klanten delen.”

Ervaring
Adviseur Stefan Michiels van Delphy verwacht dat als het systeem van onkruidbestrijding goed werkt, andere telers het ook willen toepassen. „Zelf doen is de eerste ervaring. Wij zien in de praktijk dat het werkt. Vroeger hadden de machines beperkingen, gelukkig gaat dit steeds beter.”

Ook de capaciteit van de machines is gegroeid. „De spuit lijkt het gemakkelijkste, maar met schoffelen zie je direct resultaat”, stelt Van Gog. „Onkruidmiddelen zetten een gewas ook altijd even stil. Je bespaart natuurlijk dure middelen. Cichorei leent zich goed voor mechanisch schoffelen. Het wortelt diep. We werken dankzij gps heel kort op de plant.” De cameragestuurde sideshiftbok tussen de trekker en de schoffel, zorgt voor de nauwkeurigheid.

Begin bij sterk gewas
Volgens Stefan Michiels is de besparing op middelen het beste mogelijk door aan de basis een gezond gewas te telen. „Het begint bij perceel- en rassenkeuze en daaropvolgend een gebalanceerde bemesting. Een gewas dat goed groeit, is weerbaarder en heeft minder chemie nodig.”
Op die manier gaan de besparingen verder dan alleen de onkruidmiddelen. „Schimmels en virussen heb je echter het minst in de hand. Het weer is daarbij medebepalend. Hopelijk kan deze uitdaging in de toekomst, door het hanteren van de juiste strategie in combinatie met ‘groene’ middelen, goed worden ondervangen.”
Van Gog haalt zijn informatie bij de toeleveranciers, adviseurs en met de hulp van Cosun en het IRS. Het waarschuwingssysteem van Dacom helpt hem bij het inschatten van risico’s bij ziekten en plagen. Het middel Bonalan tegen onkruid in cichorei verdwijnt. Van Gog denkt dat hij goed zonder kan: „Met de schoffel gaan we een heel eind komen. Het middel Bonalan in combinatie met het inwerken, heeft een kostenplaatje van omstreeks 300 euro per hectare.”

Slimme keuzes en combinaties zijn de toekomst
Slimme keuzes en de juiste combinatie van mechanisch en chemisch zijn de toekomst volgens Van Gog. „Het begint bij de keuze van het perceel. Dan wil je zo min mogelijk onkruid in de rij en de schoffel ertussen gebruiken. Spitten is niet verstandig. Daarmee komt er vaak sneller nieuw onkruid. Dan kan je het beter omgooien, met een losse vorenpakker goed aandrukken én de bovenste centimeter laten aansluiten met een rollertje.” Cichorei wordt op een halve tot één centimeter diep gezaaid.

Mindset en secuur personeel
Een schoffelmachine met cameragestuurde sideshiftbok kost ruim een ton. Dat Van Gog hierin geloofde is belangrijk, denkt hij. Als teler moet je vooral de juiste mindset hebben om hierin te stappen. Michiels en Van Gog zouden het liefst zien dat afnemers de meerwaarde van schoner werken waarderen in de productprijs. „Als iemand deze machine in dergelijke teelten rendabel kan maken, is het Noud”, stelt Michiels. Van Gog vult aan: „Gelukkig heb ik personeel dat zo secuur kan werken, met de passie ervoor. Dankzij hen heb ik geen reclame meer nodig.”

Bron: akkerwijzer.nl/artikel/712475-onkruid-mechanisch-doen-begint-met-juiste-mindset

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen

Van Gog Agri Service (foto Ellen Meinen, Akkerwijzer)

Noud en Jet van Gog
Liessel

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Persberichten, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.