Schoon Water tip: Voorjaartips voor akkerbouwgewassen

Na een langzame start, lijkt het voorjaar nu echt begonnen te zijn. De huidige weersomstandigheden zijn ongunstig voor veel ziekten in diverse gewassen. Het is dus belangrijk om in uw gewas te kijken wat er nodig is. Bovendien was het begin van het voorjaar ongunstig voor mechanische onkruidbestrijding, maar is het momenteel zeer geschikt.

Mechanische onkruidbestrijding
Zorg ervoor dat de onkruiden na het schoffelen of eggen met de wortels boven op de grond blijven liggen en hierdoor uitdrogen. Pas de mechanische onkruidbestrijding altijd toe met minimaal 3 dagen zonnig weer in het vooruitzicht, voor de beste werking. Blijf dit regelmatig herhalen en kijk goed naar de stand van uw gewas en van het onkruid. Uit de praktijk blijkt dat tijdig beginnen het beste resultaat oplevert.

Aardappelakker-ruggenChemische onkruidbestrijding
Mochten er toch nog onkruiden staan, dan is er nog de mogelijkheid om met herbiciden te corrigeren. Gelet op de droge, afgeharde omstandigheden van de onkruiden is het advies om contact-herbiciden in de ochtend toe te passen voor een beter effect. In de zaai- en plantuien is het juist beter om contactherbiciden te gebruiken onder droge, afgeharde omstandigheden. Dit is bij zonnig weer, in de middag of avond. Kijk hierbij goed naar het onkruid-bestand én de werking van de verschillende herbiciden. Dit bespaart het milieu en uw portemonnee. Voor maatwerkadvies informeer bij uw Schoon water adviseur.

WintertarweZiekten in granen
Huidige weersomstandigheden zijn ongunstig voor veel ziekten in diverse gewassen. Let momenteel wel op de bladvlekkenziekten in granen. Door het natte voorjaar zien we veel aantasting van roest en septoria.
Monitor regelmatig uw graangewassen. Bekijk welke ziektes in uw gewas aanwezig zijn en bepaal welk gewasbeschermingsmiddel de beste werking heeft op de specifieke ziekte. Gebruik hierbij middelen met de laagste milieubelastingspunten. De geupdate kaarten zijn te vinden op: milieumeetlat.nl

Phytophthora infestans op aardappel (door Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons)

Phythopthora in aardappelen
Na een laat voorjaar, komen nu veel aardappelen boven. Met de huidige weersomstandigheden is er weinig druk van phythoptora. Wees er wel van bewust dat er een preventieve bescherming van het loof moet zijn, wanneer het weer omslaat.
Kijk ook hierbij goed naar de inzet van de juiste middelen. Er zijn phytophtora stammen gevonden die resistentie hebben ontwikkeld tegen mandipropamid (o.a. Revus). Voor gericht advies, bel uw Schoon Water adviseur.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, phytophthora, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.