Schoon Water tip: Driftarm en effectief spuiten

In de toekomst wordt aandacht voor goede spuittechniek alleen maar belangrijker. Ook bij groene middelen, biostimulanten en bladmeststoffen is een goede bedekking van het gewas van belang. Er zijn inmiddels veel aanvullende spuittechnieken beschikbaar waarmee driftarm kan worden gespoten én die het resultaat van de bespuitingen verbeteren. Op eenvoudige wijze kunnen er dan middelen worden bespaard.  

Driftarme dop voor verlaagde spuitboom

Driftarm spuiten
Er zijn algemene eisen wat betreft driftarm spuiten. Daarnaast komen er ook steeds meer eisen op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen. Om aan de driftreductie-eisen te voldoen moet de teler een conventionele veldspuit uitrusten met driftarme doppen. Nadeel hiervan is dat bij hoge driftreductieklasse van de doppen de dop een erg grove druppel geeft en dit ten koste gaat van de bedekking. Er zijn driftreducerende spuittechnieken die driftarme doppen combineren met een techniek waarbij de effectiviteit van de bespuiting beter wordt.

Niet alleen luchtondersteuning
Van oudsher is luchtondersteuning een driftarme techniek waarbij je met een relatief fijne druppel toch driftarm spuit. Op de lijst met Drift Reducerende Techniek-klassen (DRT-lijst) staan inmiddels veel meer technieken die voldoen. Niet alle technieken zijn geschikt voor wat onregelmatige gewashoogten, zoals gangbaar in de boomkwekerij.

Spuittechnieken in een hoge driftreductieklasse komen bovendien ook in aanmerking voor bepaalde subsidies.

Geschikt voor boomteelt
Er zijn zeker een aantal technieken die aandacht verdienen, vooral vanwege toepasbaarheid en aanschafkosten. Dit zijn, onder andere:

  • Injectietechniek van Squall
  • Maggrow (magnetische spuitvloeistof)
  • Verlaagde spuitboom
  • Overkapte beddenspuit
  • Combinaties van genoemde technieken

Verlaagde spuitboom
De verlaagde spuitboom is een vrij eenvoudige techniek waarbij de spuitdoppen dichter bij elkaar staan op 25 cm. De boom is uitgerust met driftarme doppen met een tophoek van max. 90 graden. De spuitboomhoogte is max. 30 cm.

Voordeel van de verlaagde spuit is:

  • Het gewas wordt vanaf meer punten bespoten
  • De spuitwaaier gaat gerichter het gewas in door de kleinere tophoek.

Een verlaagde spuitboom met 50% driftarme doppen is een 90% driftreducerende techniek. De verlaagde spuitboom met 75% driftarme doppen is een 95% driftreducerende techniek.

Investeren in verlaagde spuitboom
Diverse boomtelers en vaste plantentelers investeren nu in de verlaagde spuitboom om de spuittechniek te optimaliseren. Vooral bij een niet al de brede boom zijn er goede mogelijkheden. Bij een brede veldspuit is de vereiste geringe boomhoogte van 30 cm een nadeel omdat dan de toppen snel het gewas of de grond gaan raken. Het is wel mogelijk, maar gaat lastiger en vergt meer aandacht.

Verder werken de verlaagde spuitboom doppen met een kleinere afgifte die soms gevoeliger kan zijn voor verstoppingen. Dit kan je voorkomen door goed te filteren en/of schoon water te gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.