Schoon Water tip: Phytophthora resistentie

De afgelopen weken waren warm en droog en was het niet nodig om te spuiten tegen phytophthora in de aardappelen. Deze week is het nog steeds warm maar ook wisselvallig regenachtig, waardoor de phytophthora druk toeneemt. Er doen zich momenteel verhalen de ronde over resistentie van phytophthora in aardappelen en welke middelen wel en niet te gebruiken. We lichten dat hier even toe.

Resistentie phytophthora
Uit isolaten-onderzoek van seizoen 2022 is gebleken dat ook in Nederland isolaten van een nieuwe stam EU 43 zijn aangetroffen met resistentie voor de actieve stof mandipropamid. Deze actieve stof zit o.a. in Revus, Amphore Flex en Carial Star. Mandipropamid behoort tot de chemische groep van CAA-fungiciden. Ook benthiavalicarb (Versilus en deels in Zorvec Endavia) en dimethomorf (deels in Orvego) behoren tot deze groep.

Preventieve bescherming
Voor een goede preventieve bescherming van uw aardappelen is het verstandig om bij inzet van Revus en Amphore Flex een mengpartner toe te voegen. En daarbij in blokken van maximaal 2x spuiten met dezelfde werkzame stof. Dit geeft extra bescherming op de nieuwe EU 43 stam en voorkomt dat u moet corrigeren met zwaardere, duurdere en meer milieubelastende middelen.

Mengpartner
Het is belangrijk om te kiezen voor een meng-partner met uitsluitend een preventieve werking, zoals Ernervin. Gebruik dan ook GEEN middelen met de werkzame stof cymoxanil als meng-partner. Deze werkzame stof heeft alleen een curatieve werking en heeft dus nul extra bescherming op de nieuwe stam. Dit is zonde voor de portemonnee en voor het milieu.

Gebruik de milieubelastingkaart
De meeste phytophthora middelen hebben een lage milieubelasting naar het grondwater, bodemleven en waterleven. Slechts enkele middelen scoren boven de 100 punten, zoals Banjo (Forte), Canvas en Kunshi. Deze middelen belasten onnodig het milieu. Blijf daarom kritisch in het gebruik en maark daarbij gebruik van de milieubelastingkaarten. Dit is ook gunstiger voor het beleid voor behoud van onze middelen. De geüdate kaarten zijn te vinden op: milieumeetlat.nl

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, phytophthora, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.