Schoon Water tip: Bladvlekken op suikerbieten

Afgelopen week verscheen het artikel ‘IRS: niet alle bladvlekken zijn bladschimmels’ in de Nieuwe Oogst. Er kunnen momenteel bladvlekken op de suikerbieten zitten. Deze lijken op bladvlekkenschimmels, maar zijn het niet. Een bespuiting hiervoor is dan ook niet nodig.

Suikerbiet

Pseudomonas
Door hevige (onweers)buien, zoals die van afgelopen week, kan het bietenblad beschadigd raken. Die beschadigingen geven een opening voor de bacterie pseudomonas. De pseudomonas dringt via de wondjes het blad binnen en veroorzaakt binnen 2-7 dagen vlekjes op het blad. Dit lijken cercospora-vlekjes, maar zijn dat niet.

Pseudomonas geven een ‘leeg’ en uitgedroogd vlekje. Cercospora heeft sporendragers en sporen. Dit verschil is zichtbaar met een loepje. Nog een belangrijk verschil is dat pseudomonas zich niet verspreid. Er ontstaan alleen nieuwe vlekjes, wanneer er nieuwe wondjes aan het blad ontstaan. Er hoeft dan ook niet ingegrepen te worden.

Mangaangebrek
Daarnaast kan ook een mangaangebrek voor verwarring zorgen. Dit geeft gele vlekken die kunnen lijken op stemphylium. Een mangaangebrek kan ontstaan tijdens droge omstandigheden, zoals de afgelopen weken. Het spuiten van een bladmeststof tegen littekens van oud mangaangebrek heeft geen zin.

Etsing
Let ook op etsing, zichtbaar bij oudere bladeren. Dat zijn ingebrande druppels spuitvloeistof van de herbicidenbespuitingen. Hier hoeft dus ook niet voor gespoten te worden.

Het is belangrijk om eerst uit te zoeken waar de vlekken vandaan komen. Voor een deel van de vlekken hoeft niet gespoten te worden. Mocht het wel een schimmel zijn, dan is het belangrijk om snel in te grijpen en verspreiding te voorkomen. Het volledige artikel op: nieuweoogst.nl/nieuws/2023/06/23/irs-niet-alle-bladvlekken-zijn-bladschimmels

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.