Schoon Water tip: Kvick-Finn voor lastige wortelonkruiden

Lastige (wortel-)onkruiden zijn mechanisch moeilijk aan te pakken. Om dit toch op een goede manier te doen is de Kvick-Finn een goede oplossing. Komend seizoen biedt Schoon Water de mogelijkheid om deze machine kosteloos te proberen.

Kvick-Finn
De Kvick-Finn is een Finse machine ontworpen om probleemonkruiden op leeg land te bestrijden. De machine bestaat uit een schoffel cultivator die de grond ondiep losmaakt. Daarachter zit een rotor met haken die de onkruiden door de lucht gooit. Het onkruid komt hierdoor los boven op de grond te liggen. De vrij lange machine heeft wel wat hefvermogen nodig, maar vrij weinig motorvermogen voor de aandrijving.

Proef bij Boomkwekerij Dictus Hereijgers
In mei/juni 2022 is deze machine bij Boomkwekerij Dictus Hereijgers uitgeprobeerd op een perceel zandgrond met veel wortelonkruid. Onder zeer zomerse omstandigheden met droge grond zijn 2 bewerkingen uitgevoerd:

  1. Mechanische bewerking met de Kvick-Finn (2x)
  2. Toepassing van een herbicide

Het bestrijdend effect van de bewerking met de Kvick-Finn was goed. De bewerkingen zijn goed gepland ten opzichte van de weersverwachting. Dit is essentieel en ook kenmerkend voor mechanische onkruidbestrijding. Voor een optimaal effect zal je een wat langere periode droog land én droog en zonnig weer moeten hebben. Het planttijdstip of inzaai van groenbemester moet hierbij passen. Nadeel van deze bewerking samen met de weersomstandigheden is dat het land wel erg fijn komt te liggen.

Proefdraaien met de Kvick-Finn?
Heb jij ook een (braakliggend) perceel met probleemonkruiden én heb jij interesse in het proberen van de Kvick-Finn? Het is nu mogelijk om kosteloos deze machine te proberen.

Neem hiervoor contact op met Jenneke van Vliet (CLM) via:
e-mail jvanvliet@clm.nl
tel.    0345-470753 (tevens mobiel)

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.