Schoon Water tip: Bladluizen en Coloradokevers in consumptieaardappelen

Op dit moment zien we een toename in het aantal bladluizen. Bladluizen vormen een voedselbron voor vele andere insecten. De toename in bladluizen zorgt dan ook voor een toename van het aantal belagers, zoals sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes. In nagenoeg alle seizoenen komt er een natuurlijk evenwicht tot stand tussen bladluizen en hun natuurlijke vijanden. Er is dan weinig sprake van schade aan de aardappelen.  

Sluipwesp (vaak heel klein, kan ook volledig zwart zijn).

Gaasvlieg (vaak met groen, doorzichtige vleugels).

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjeslarve (in rode cirkel) die bladluizen aan het eten is.

Zeker in consumptieaardappelen is de schadedrempel voor bladluizen hoog. Hier speelt virusoverdracht namelijk geen rol en eventuele zuigschade door bladluizen treedt pas op bij een hele hoge bezetting.

Natuurlijk balans
Een onnodige bespuiting kan de natuurlijke balans verstoren. Niet alleen de bladluizen, maar ook de natuurlijke vijanden worden bestreden. Dit is dan in het voordeel van de bladluizen, die vervolgens explosief kunnen vermeerderen door de afwezigheid van hun belagers.

Let op: ook een bestrijding van coloradokever kan dit natuurlijk evenwicht verstoren. Bestrijding van de coloradokever is pas rendabel vanaf een hoge bezetting van kevers/larven, verspreid over het gehele perceel. Komen ze pleksgewijs, langs perceelsranden of in haarden voor? Kies dan voor een lokale behandeling. Op deze manier spaar je de natuurlijke vijanden, die meehelpen aan plaagbestrijding.

Te grote plaagdruk?
Is de plaagdruk van coloradokever toch te hoog of wil je een pleksgewijze bespuiting uitvoeren? Zitten er geen of nauwelijks luizen in het gewas? Dan gaat de voorkeur uit naar 50-60 ml/ha Coragen. Dit werkt selectiever en heeft minder risico voor bestuivers en roofvijanden.

Is naast coloradokevers ook de luizendruk heel hoog in het gewas? Dan is een toepassing van Gazelle 0,25 kg/ha te overwegen. Heeft u al eerder een toepassing met Gazelle uitgevoerd? Houdt er dan rekening mee dat er een interval van 21 dagen tussen 2 bespuitingen moet zitten.

Natuurlijke vijanden
Controleer de gewassen goed voordat u een bespuiting uitvoert. Bij bladluizen is (meestal) geen bespuiting nodig en bij coloradokevers kan dit pleksgewijs. Op deze manier spaar je de natuurlijke belagers die zorgen voor plaagbestrijding.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.