Schoon Water tip: Phytophthora en Alternaria in aardappelen

Alternaria is een schimmelziekte die vooral toeslaat na stress en in een afrijpend gewas. Vorige jaren zagen we dat vooral na een periode van hitte, gevolgd door vochtig weer (rond aug/sep). Op dit moment geeft wateroverlast stress. Bovendien zien we de eerste verschijnselen van afrijping van de vroegst gepote aardappelen. Wanneer de schimmel toeslaat kan een gewas in een week vrijwel verloren gaan. 

Onderwatergewicht
Een sterke aantasting gaat ten koste van de opbrengst maar vooral ook van het onderwatergewicht (o.w.g.). Gevoeligheid verschilt ook per ras. Gevoelige rassen lopen dan extra risico om niet het minimum o.w.g. van 360 te halen. De laatste (droge) jaren is dit geen probleem geweest. Dit natte jaar zou het wel een rol kunnen spelen.

Gezond gewas
De beste preventieve bescherming is zorgen voor een gezond gewas dat natuurlijk afsterft en geen tekort of overmaat aan water heeft gehad. Een ruime vruchtwisseling en een goede vruchtopvolging zijn hierin zeker belangrijk. Een gewas dat bijvoorbeeld last heeft van het aaltje Pratylenchus penetrans is veel gevoeliger. Een voorvrucht suikerbieten of spinazie is daarom aanzienlijk beter als mais, erwten, bonen of wortelen.

Preventieve bescherming
Na (water)stress is het zinvol om het gewas preventief chemisch te beschermen. Wanneer er eenmaal een besmetting in komt, ben je te laat. De beste bescherming tegen Alternaria bieden 0,5 ltr Narita of Alternet (max 4x) en 0,6 ltr Carial Star (max 3x) of 0,4 ltr Propulse. Voeg deze om de 14 dagen toe aan de Phytophthora bestrijding. Bij de tussenliggende bestrijding van Phytophthora kan mancozeb toegevoegd worden ter verbetering van de Alternaria bestrijding. In waterwingebieden zijn alleen Carial Star en Propulse toegelaten. Carial Star bestrijdt ook Phytophthora maar geeft geen knolbescherming. Voeg daar bijvoorbeeld Ranman aan toe.

Milieubelasting naar grondwater
De middelen hebben een hoge milieubelasting voor grondwater (400-500mbp). Voorkom onnodige belasting van het grondwater en gebruik de middelen alleen wanneer nodig: na (water)stress en in nog productieve gewassen. Gebruik de milieubelastingskaarten voor consumptieaardappel en pootaardappel voor een bewuste middelenkeuze.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.