Schoon Water tip: Infectiedruk van Cercospora verminderen

De eerste percelen suikerbieten zijn geoogst, waar de aantasting van Stemphylium, roest en meeldauw meevalt. De meest voorkomende bladaantasting komt van de schimmel Cercospora. Op veel percelen is in behoorlijke mate aantasting te vinden van Cercospora. Werk geïnfecteerd blad onder om de infectiedruk van Cercospora in de toekomst te verminderen.

Cercospora op bietenbladResistentie voor middelen
Ook voor percelen waar een sluitend bespuitingsschema is toegepast komt een grote mate van Cercospora aantasting voor. Dit komt doordat de effectiviteit van de beschikbare middelen minder wordt doordat de schimmel zichzelf aanpast en daardoor minder gevoelig is voor de middelen.

Omgevingsinvloed
De indruk bestaat dat in intensieve teeltgebieden: de invloed van de omgeving van het perceel en het perceel zelf sterker zijn dan de kracht van de middelen en gekozen spuitstrategie. Percelen waar in 2019 bieten gestaan hebben met een forse Cercospora aantastingen lijken de infectie in 2020 te versterken. Echter, ook in percelen waar nog nooit bieten gestaan hebben kan soms vroeg in het seizoen al Cercospora te vinden zijn.

Infectiedruk verlagen
Om ervoor te zorgen dat de infectiedruk van Cercospora niet verder toeneemt, zou een goede teeltmaatregel zijn om geïnfecteerd blad onder te werken. Als dit op zoveel mogelijk percelen gebeurt dan zal dit de infectiedruk doen verminderen. Op deze manier de infectiedruk verminderen is effectief en bovendien goed voor het milieu!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.