Schoon Water tip: Rassenkeuze wintertarwe

Het rassenadvies voor het teeltjaar 2021 is gebaseerd op de CSAR rassenlijst voor het ZW-Zeekleigebied en aangevuld met praktijkervaringen in West-Brabant. De laatste jaren blijkt gele roest steeds weer de kop op te steken. Gevoeligheid voor gele roest telt dan ook zwaar mee. Kies voor een ras met hoge resistentiecijfers, want naast gele roest komen er nog andere ziektes voor in wintertarwe. Door te kiezen voor ‘gezonde’ rassen kunt u kosten op bespuitingen besparen en dit is ook beter voor het milieu.

WintertarweOp de CSAR rassenlijst staan rassen waar onderzoek naar gedaan is. Veel rassen worden onderzocht, maar niet alle rassen halen de officiële rassenlijst.

Kijk niet alleen naar de opbrengstcijfers van een ras maar ook naar de ziektecijfers. Ervaringen uit de praktijk zijn dat door de keuze van een gezond ras er veel minder kans is op een ziekte zoals gele roest. De T1 kan de laatste jaren bij gezonde rassen vaak worden bespaard. Interessante rassen WPB Calgary en KWS Extase, dit zijn gezonde rassen met een hoge opbrengstpotentie.

Belangrijk voor de rassenkeuze

  • Resistentie tegen aarfusarium. Een goede resistentie op aarfusarium heeft meer invloed dan een gerichte bestrijding.
  • Goede resistentiecijfers tegen gele en bruine roest, bladvlekkenziekte en meeldauwresistentie.
  • Weinig gevoelig voor legering. Vooral op percelen waar veelvuldig dierlijke mest gebruikt is, of percelen met een hoger (>3%) organische stofgehalte. Een hoge N-nalevering bevordert de vegetatieve (lengte)groei en daarmee de legering gevoeligheid. Zaai op deze percelen altijd een kort ras met een hoog cijfer voor stevigheid van het stro!
Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.