Paardenhouderij: onkruidvrij zonder chemie

Hoewel paarden daar wellicht anders over denken, beschouwen wij mensen gras tussen de tegels toch als een minder mooi aanzicht. Op de erven van paardenhouderijen worden nog geregeld chemische middelen gebruikt om dergelijk onkruid te bestrijden, terwijl uitspoeling van deze middelen ons grondwater vervuilt. Eind 2017 is een verbod ingegaan voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen. Sindsdien zijn er veel alternatieve technieken op de markt gekomen. Zo heeft paardenpension Berghof uit Tilburg recent een staalborstelmachine aangeschaft om van het onkruid op hun erf af te komen.

Gelukkig verminderen de activiteiten op het erf een groot deel van de onkruidgroei. Op de looproute van de paarden zullen opkomende planten vertrapt worden en het regelmatige vegen dat op elke stal gebeurt is ook een goede preventieve maatregel. Maar wat te doen met de graspollen die op de weggeveegde hoopjes in de hoeken van het erf ontstaan? Onder de chemievrije opties vallen branders, machines met heet water of stoom en mechanische onkruidborstels.

Voorbeeld uit de praktijk

Paardenpension Berghof in Tilburg heeft sinds deze zomer een eigen borstelmachine. Het bedrijf ligt in het grondwaterbeschermingsgebied Gilzerbaan. De eigenaren waren daarom altijd al voorzichtig met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hun terras stond echter vol gras waar ze graag vanaf wilden. Na advies vanuit Schoon Water huurden zij een staalborstelmachine in. De eigenaren waren zo tevreden met het resultaat dat zij nu een eigen machine hebben aangeschaft.

Paardenpension Berghof - Chemievrije onkruidbestrijding

Het oordeel:

Voordelen:     

– Schoon erf zonder chemie

– Resultaat weegt op tegen de benodigde arbeid

– Overtollig zand wordt ook direct weggeveegd

Nadelen:      

– De vervangbare staalborstels van de machine slijten snel

– In de zomermaanden is ten minste maandelijks onderhoud nodig.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.