Vollegrondsgroentetelers aan de slag met erfemissie

www.erfemissiescan.nlBakker Barendrecht, een van de grootste groente- en fruitbedrijven van Nederland, is al jaren actief betrokken bij Schoon Water. Dit jaar is de samenwerking verder uitgebreid. Vermindering van erfemissies staat hierbij centraal. Bij Brabantse vollegrondsgroentetelers die leveren aan Bakker is een watermonster genomen uit het erfputje. Deze monsters zijn geanalyseerd op bijna 200 werkzame stoffen. Dit levert soms verrassende inzichten op.

Meting op het bedrijf

Gewasbeschermingsmiddelen zijn niet zichtbaar. Hierdoor kunnen er ongemerkt resten op het erf of op machines aanwezig zijn. Deze middelen kunnen afspoelen naar de sloot en zo het oppervlaktewater vervuilen. ‘Meten is weten’, dus door een monster te nemen van spoelwater van het erf, wordt duidelijk of erfemissie mogelijk een probleem is.

Bespreken van de resultaten

Iedere groenteteler kreeg de resultaten van de metingen op zijn bedrijf toegestuurd, met daarin weergegeven welke middelen zijn aangetroffen. In een groepsbijeenkomst zijn de resultaten verder toegelicht. In praktijk bleek dat veel groentetelers hier al bewust mee bezig zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een overdekte wasplaats voor machines met gewasbeschermingsmiddelen, waarbij het waswater naar een zuiveringssysteem loopt. Het risico op emissies vanaf het erf is hierdoor beperkt. Toch waren er ook enkele verrassingen; sommige middelen die al jaren niet meer worden gebruikt, werden toch nog teruggevonden in het water. Persistente stoffen kunnen lange tijd later nog worden gevonden. Zo werd het insecticide thiometon, dat sinds 2003 niet meer is toegelaten, teruggevonden. Opvallend was het aantreffen van dichlobenil, een persistente stof die t/m 2008 in openbaar groen veel werd gebruikt tegen onkruiden. Deze stof wordt vaker op onverwachte plaatsen aangetroffen, vermoedelijk door verspreiding via grond- en oppervlaktewater vanuit het openbaar groen.

De erfemissiescan; een praktisch hulpmiddel

De erfemissiescan is een goed hulpmiddel om te inventariseren of er verbeterpunten zijn op het bedrijf. Iedere teler kan deze scan gratis gebruiken. Zie: www.erfemissiescan.nl

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.