Teelttip aardappel: wees alert, maar geen paniek voor Phytophthora

Phytophthora infestans op aardappel (door Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons)

Phytophthora infestans op aardappel, door Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)]

Vrijwel het hele voorjaar en zomer heeft Phytophthora geen kans gehad infecties te veroorzaken en kon een ruim spuitschema aangehouden worden. Veel telers hebben hier goed op geanticipeerd. Er zijn kosten bespaard en er is bijgedragen aan het doel van Schoon Water (emissies van middelen naar water zoveel mogelijk beperken).

Vanaf begin augustus heeft het regelmatig geregend en zijn er infectiekansen – lees: perioden met voldoende lang bladnat- geweest. Vooral in percelen met doorwas en hergroei van het bladapparaat zijn gevoelig voor Phytophthora. De kans bestaat namelijk dat er een moment van infectiegevaar is terwijl er nieuwgevormd blad nog niet beschermd is. In deze periode was het belangrijk om op deze percelen de interval te verkorten (ca. 5 dagen). In diverse percelen was de ontwikkeling zodanig dat doodspuiten een logische aanpak was. Percelen waar nu nog steeds nieuwe bladgroei is geldt dit nog steeds. We zetten een aantal middelen op een rij die minder milieubelastend zijn: 

Geschikte middelen

  • Nieuw blad: Zorg dat nieuw blad beschermd is, vooral kort voor regen of dauwnachten. Dit kan bijvoorbeeld met Ranman Top of Infinito. Beide middelen leveren beperkte belasting van het water op.
  • Knolbescherming: Op percelen waar geen nieuw blad meer gevormd wordt is het zaak te zorgen voor een goed knolbescherming met bijvoorbeeld 0,5 ltr. Ranman Top. Dit kan met een normaal interval van ca. 7 dagen. Bij aanhoudend droog weer kan een ruimer interval aangehouden worden. Ook dan geldt: Bij nieuwe neerslag, kort ervoor zorgen voor bescherming. Let op: dit geldt vooral voor percelen die i.v.m. doorwas langer moeten uitgroeien!
  • Doodspuiten: Een groot aantal percelen is hard op retour en is het zaak af te wegen om deze tijdig dood te spuiten zodat tijdig en onder goede omstandigheden straks gerooid kan worden. De dosering van Reglone afstemmen op de hoeveelheid groen loof. Voor gewassen sterk op retour is veelal 1,5 ltr + 1 ltr olie voldoende. Toevoegen van Ranman is alleen zinvol in een gewas met duidelijk bladphytophthora.
Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, phytophthora, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.