Geslaagde open dagen Van Beers Agro en melkveebedrijf Van de Pas

Vol erf tijdens de demodag bij van Beers Agro.

Vol erf tijdens de demodag bij van Beers Agro.

Diverse innovaties en duurzame maatregelen in beeld

Van Beers Agro en melkveebedrijf van de Pas in Vessem openden afgelopen weekend haar deuren. Zaterdag waren de telers en veehouders welkom om alles te horen over innovaties in de akkerbouw. Verspreid over het terrein waren demo’s over diverse verduurzamingsthema’s binnen de aardappel-, mais- en grasteelt. Zondag kwamen burgers en boeren uit de regio in groten getale langs voor een gezellige familiedag.

Skelterbaan, dweilorkest en springkussen; open dag bij van Beers

Spuitlicentiebijeenkomst

De zaterdag stond in het teken van kennis delen over de nieuwste ontwikkelingen in de aardappel-, mais en grasteelt. In enkele uren tijd kregen de deelnemende telers informatie aangereikt over grasland en bodemverdichting, de invloed van rassenkeuze in de mais- en aardappelteelt, verschillende zaaitechnieken en bemestingsstrategieën in de maisteelt, de wasplaats, en manieren om het risico op knolcyperus te beperken.

Demonstraties in mais- en aardappelteelt tijdens Schoon Water demodag van Beers.

Demonstraties in mais- en aardappelteelt.

Phytobac

Peter van Beers heeft een Phytobac aangelegd. Doordat dit in eigen beheer is uitgevoerd, konden de kosten worden beperkt. Tijdens de open dagen werd uitgelegd hoe de Phytobac werkt. Doel is dat restanten gewasbeschermingsmiddelen niet in het oppervlaktewater terecht komen, maar worden afgebroken. Het is een bak gevuld met een mengsel van stro en aarde. Deze aarde is afkomstig van de toplaag van de percelen van het eigen bedrijf. Deze toplaag bevat bodemleven dat al gewend is aan de gewasbeschermingsmiddelen die op het bedrijf worden gebruikt. Door dit te mengen met stro, wordt het bodemleven optimaal gestimuleerd en de middelen afgebroken.

Links de wasplaats voor spuitmachines, rechts de phytobac.

Links de wasplaats voor spuitmachines, rechts de phytobac.

Wasplaats voor algemene machines.

Wasplaats voor algemene machines.

Familiedag

De zondag was gericht op burgers en buitenlui. Enthousiast vertelden Peter van Beers en de familie van de Pas hoe ze dagelijks bezig zijn met onze voedselproductie. Allerlei thema’s kwamen aan bod, variërend van de verbetering van de verkeersveiligheid d.m.v. de trekkerbumper, tot het inzaaien van bloemrijke randen, voor meer biodiversiteit en een goede leefomgeving voor bestuivende insecten. In het najaarszonnetje liet de grote groep bezoekers zich de frietjes van Lamb Weston goed smaken en werd er vrolijk meegedeind op de muziek van dweilorkest ‘Die Jelloobend’. De kinderen reden hun rondjes op de skelterbaan en vermaakten zich op het luchtkussen. Peter van Beers was enthousiast over de grote belangstelling: ”Ik vind het belangrijk dat wij ook aan de burgers laten zien dat we ons best doen rekening te houden met de omgeving en proberen het water schoon te houden”.

Zondag genoten jong en oud van alle activiteiten.

Zondag genoten jong en oud van alle activiteiten.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.