Demodag zundert: kansen in de boomkwekerij

Op 7 september j.l. vondt de demodag boomkwekerij plaats in Zundert. Onder leiding van Schoon Water adviseurs Eugene en Francois van Abeelen kregen de 50 aanwezige bedrijven informatie over compost proeven in Belgie en de demo langzaam werkende meststoffen. Daarnaast waren verscheidene mechanische technieken te zien, namelijk de eco-ploeg, spitmachine met woelers en bodemscan, woelcompinatie/dieptand en plantgat boormachine. Het was een zeer interessante en afwisselende bijeenkomst.

De dag begon met een presentatie van Jolien Bracke, Bodemdeskundige Dienst België. Bij de Bodemdeskundige dienst lopen al 20 jaar proeven met toepassing van compost. Het jaarlijks toepassen van 45 ton groencompost heeft het organische-stofgehalte met 1% verhoogd. Dat klinkt iet veel, maar het betekent 10% meer watervasthoudend vermogen oftewel 1-2 weken later beregenen. Afgelopen zomer heeft bewezen hoe belangrijk dit kan zijn. Daarnaast ging de productie per ha omhoog en is de diversiteit aan (goede) schimmels en bacteriën sterk gegroeid.

Na de presentatie gingen de deelnemers naar buiten voor de machinedemo’s:

  • Verisscan: met deze scan worden pH, EC en organische stof in kaart gebracht. De strooikaarten kunnen dan worden gebruikt om het perceel naar gelijke waardes te krijgen. Voordeel hiervan is egale groei, waardoor er met rooien minder gesorteerd hoeft te worden.
  • Imants spitmachine: door het lage toerental worden grote happen genomen; de grond wordt niet kapot gefreest. Ook voor het bodemleven is deze techniek minder schadelijk. De machine is ook uitgerust met een rol en een zaaimachine voor groenbemesters, zodat alles in één werkgang kan worden uitgevoerd.
  • Eco-ploeg: deze ploeg hangt achter de tractor en rijdt niet door de voor maar op de grond met bredere banden. Hierdoor verdicht de bodem minder. Daarnaast wordt ondiep geploegd, waardoor de organische stof en het bodemleven beter behouden blijven.

Tot slot bekeken de telers enkele van de diverse demo’s op de locatie in Zundert. Een voorbeeld is de demo met gecoate meststoffen in Prunus. De lengtegroei van Prunis laurocerasus ‘Novita’ is vergeleken bij verschilende meststoffen, zoals de Haifa, Ekote Ekomapny en Mivena. Er was geen verschil te zien tussen de verschillende meststoffen, maar ze gaven wel allemaal meer lengtegroei dan de onbehandelde planten.

Al met al een goede bijeenkomst

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.