Schoon Water Zeeland werkt samen met gemeenten aan chemievrije sportvelden

Schoon Water Zeeland organiseerde op dinsdag 17 april j.l. een bijeenkomst over chemievrije sportvelden in Zeeland.

Sportveldenexpert Ernst Bos nam de gemeenten mee in duurzaam beheer. Dat begint bij slim water geven, zorgen voor voldoende licht en werken aan een gezonde bodem. Door goed maaibeheer (niet te kort maaien!) en benutten van nuttige bodemorganismen  zijn sportvelden zeker chemievrij te beheren.

Beheerder Dennis Riswick van de gemeente Helmond vertelde dat de gemeente in groen en op verhardingen succesvol zonder chemie werkt en op sportvelden bijna. Op de velden is de speeldruk hoog, waardoor de stap naar chemievrij onkruidbeheer nog niet op alle velden te maken is.

Diverse Zeeuwse beheerders namen deel aan de bijeenkomst, georganiseerd door CLM samen met gemeente Goes. Opvallend was dat alle gemeenten tevreden zijn over niet-chemisch beheer op verhardingen, en ook actief zijn met verbetering van de inrichting, bijvoorbeeld door vermindering van paaltjes in de gemeente. Bevindingen staan in dit nieuwsbericht op een rij. De gegeven presentaties zijn onderaan dit bericht te downloaden.


Ernst Bos: Minder stress = minder vatbaar
Ernst Bos heeft vele jaren ervaring met duurzaam beheer van sportvelden en golfbanen. Zijn analyse van duurzaam beheer is simpel en verfrissend tegelijk. Het start met de keuze voor de juiste grasrassen (zaai veldbeemd mee), zorg vervolgens voor voldoende licht (in schaduwplekken vindt vaak schimmelvorming plaats), geef gericht water (vaak wordt te veel over het gehele veld beregend) en werk aan een gezonde bodem.

“Probeer een dichte grasmat te realiseren en bestrijdt onkruid mechanisch. En maai niet te kort!”

 

Waar nodig is de bodem te versterken met gunstige schimmels en bacteriën.

Bij de discussie blijkt op de Zeeuwse velden schimmels geen groot probleem. Ook het vraagstuk van emelten en engerlingen valt mee. Onkruidbeheer is soms nog lastig. De beheerders zijn dan ook zeer geïnteresseerd in de tips die Ernst meegeeft.


Helmond: alleen op sportvelden nog enkele uitdagingen
Beheerder Dennis Riswick van de gemeente Helmond vertelde dat zij al jaren meedraaien in het programma Schoon Water voor Brabant en met steun van de kennis en ervaringen wordt in groen en op verhardingen succesvol zonder chemie gewerkt. Op sportvelden is de gemeente bijna zo ver. Het versterken van een gezonde bodem vormt nog een uitdaging. En op de velden is de speeldruk hoog, waardoor de stap naar chemievrij onkruidbeheer nog niet op alle velden te maken is. Dennis heeft het vertrouwen dat dit binnen enkele jaren lukt. Een belangrijke succesfactor is dat de aansturing van het beheer van groen, verhardingen en sportvelden door een en hetzelfde team gebeurt.

 

 

“Het delen van ervaringen is cruciaal. Daarom ben ik ook graag naar Goes afgereisd vandaag.”


Verrassende aanpak in Sluis
Een van de vraagstukken rond de velden is: wie is verantwoordelijk voor het beheer? Deels zijn velden eigendom van gemeente, deels van de clubs zelf. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij het beheer en hebben vaak eigen ideeën over wat het beste beheer is. In Sluis blijkt het sportveldenbeheer nu in handen van een coöperatie die zorgt voor optimale aanpak van alle velden. Deze vorm betekent dat het beheer niet tussen wal en schip valt.

Willy Schram van de gemeente Sluis nodigt Schoon Water Zeeland en alle Zeeuwse gemeenten uit om in het najaar de Sluisse aanpak ‘op het veld’ te komen bekijken.


Presentaties beschikbaar
De gegeven presentaties zijn beschikbaar en hieronder te downloaden:

Voor meer informatie:
Rien Klippel (Waterschap Scheldestromen): 088 246 10 00, Rien.Klippel@Scheldestromen.nl
Joost Lommen (CLM): 0345-470758, jlommen@clm.nl

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Gemeenten, Maatregelen, Persberichten, Schoon Water Zeeland. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.