Schoon Water tip stamslaboon: Let op windvoorspelling bij afbranden!

windDe komende periode zullen er weer veel bonenpercelen gezaaid gaan worden. Vaak staat er vooraf al (wortel)onkruid op het perceel en soms komt er ook aardappelopslag voor. Bij het bestrijden van de onkruiden is het van belang rekening te houden met de windverwachting, om drift te beperken. Dit kan betekenen dat u wat eerder of later gaat spuiten.

Bij aardappelopslag concurreren de aardappelen met het gewenste gewas om licht en kunnen een bron zijn van o.a. Phytophthora infestans. Om zoveel mogelijk onkruid en aardappelopslag te bestrijden, is het vaak goed om zo lang mogelijk te wachten met het toepassen van glyfosaat. Houd hierbij wel rekening met voldoende wachttijd i.v.m. transport van het middel naar de ondergrondse delen van wortelonkruid en/of aardappelopslag.

Houd daarnaast de windverwachting in de gaten. Om drift naar de sloot of naburige percelen zoveel mogelijk te beperken is het zaak om bij weinig wind te spuiten. Bij het naderen van de zaaidatum kan dit betekenen dat u wat eerder gaat spuiten vanwege voorspelling van dagen met meer wind. Afgelopen week betekende dit bijvoorbeeld dat u moest spuiten voorafgaand aan de sterke windkracht op 16 en 17 mei.

Let op: De toelating van glyfosaat blijft onder druk staan, dus denk nu vast na over alternatieven voor de toekomst. Preventieve, lange termijn maatregelen tegen aardappelopslag zijn het kiezen van een geschikte gewasrotatie; het uitvoeren van niet-kerende grondbewerking (zodat de aardappelen sneller doodvriezen) en uiteraard het beperken van rooiverliezen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.