Schoon Water tip Asperge: Vlieg en kever

aspergesHet wemelt ondertussen van vliegen en kevers. Het warme weer van de afgelopen week heeft voor een enorme uitbreiding gezorgd. De aspergevlieg zit vooral lokaal in Limburg en Oost Brabant, maar kan incidenteel ook elders opduiken. De kever is overal aanwezig.

De insecten beperken zich vaak tot de randen van het perceel: pleksgewijs bestrijden is dan een goede optie. Op dit moment is Deltamethrin is het geschikste middel, maar let wel op de weersomstandigheden bij toepassing en het toepassingslimiet van 2 maal per seizoen.

Deltamethrin is nu het beste middel tegen de kevers. Calypso is nu niet de juiste keuze: er is nog veel te weinig loof om optimaal van de systemische werking te profiteren. Deltamethrin inzetten bij temperaturen liefst niet hoger dan 20 graden: daarboven verdampt een groter deel van het middel en werkt het minder lang door.

Is er in uw percelen sprake van aspergevlieg? Om die helemaal uit te schakelen, moet eigenlijk meerdere keren met Deltamethrin worden gespoten. Dat kan dat niet meer omdat het gebruik van dit middel is gelimiteerd tot 2 keer per seizoen: het middel doodt namelijk ook veel natuurlijke vijanden, bestuivers en waterorganismen.

Goed waarnemen dus en de optimale omstandigheden afwachten om in te zetten.

Meer informatie over het voorkomen en bestrijden van vliegen en kevers in de asperge? U kunt met uw vragen terecht bij Schoon Water adviseur Jos van Hamont, team Vollegrondsgroente, Delphy (06–53375257)

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.