Schoon Water bijeenkomst Prei

Rondleiding en bezichtiging van de RWZI-locatie te Aarle-RixtelOp 22 mei werden de activiteiten en resultaten van de prei groep Oost-Brabant besproken. Bovendien werd de werkwijze van het Waterschap uitgelegd en aan de hand daarvan volgde een discussie over de door hen gevonden middelen en mogelijke oplossingen. Ook was er een kleine rondleiding over de rioolwaterzuiverings-locatie; de plek waar de bijeenkomst werd gehouden.

Henk Ooms van waterschap Aa en Maas gaf de groep een rondleiding over de rioolwaterzuivering-locatie. In grote lijnen werd het proces van de zuivering van verontreinigd afvalwater naar gezuiverd water, geschikt voor lozing op het oppervlaktewater, uitgelegd.

Uitleg Waterschap - SW bijeenkomst 22 meiDaarna volgde een presentatie van dhr. Wim van der Hulst van Waterschap Aa en Maas over werkgebied en werkwijze van het Waterschap. Hierbij was er ook aandacht voor de door het Waterschap gevonden gewasbeschermingsmiddelen. De discussie ging in eerste instantie over de mogelijke veroorzakers: landbouw, burgers, gemeenten, industrie. Voor het gewas prei ging het om enkele stoffen waarbij het vinden van alternatieven erg moeilijk is. De gevolgen zijn dan bijvoorbeeld lagere effectiviteit of hogere economische kosten. Ook kan er, vanwege een smal middelenpakket, een te groot risico op resistentie zijn, of scoort een alternatief middel ook slecht (of zelfs nog slechter) wat betreft milieubelasting.

De spuitregistraties prei 2017 werden besproken. Gemiddeld is het niveau van milieubelasting vanaf 2014 gestaag gedaald. Individueel zijn de verschillen tussen de bedrijven soms wel erg groot. Voor een deel is dit te verklaren door de manier van spuiten (wel of geen luchtondersteuning) en het organisch stofgehalte van de grond. Ondanks dat is het interessant te onderzoeken waar die grote verschillen aan liggen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een overzicht van het Schoon Water programma voor het gewas prei voor de rest van 2018. Op naar een mooi vervolg van dit jaar!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.