Veldbijeenkomst asperge: demo Leve(n)de Bodem wekt verwachtingen

Bijeenkomst aspergeOp 19 juli kwamen Schoon Water aspergetelers bij elkaar bij aspergeteler Piet van Iersel in Udenhout. Er is gekeken naar verschillende plantafstanden en een demo vanuit het project Leve(n)de Bodem. Vanuit dit Europese project wordt gewerkt aan oplossingen voor een beter organische stofgehalte, een betere structuur en een gezonde nutriëntenmix.

Onder leiding van Schoon Water adviseur Jos van Hamont hebben de deelnemers gekeken naar de demo met mestsoorten en bodemverbeteraars. De demo is afgelopen april geplant, met Biovin en Fulvic van PHC, slow release meststoffen, bodemverbeteraars en Biochar. Tot en met 2019 wordt de productie en kwaliteit van het perceel gevolgd worden. Ook de stand van het gewas en ziektegevoeligheid zullen worden gemeten met plantsapanalyses en suikermetingen aan de wortelstok. De eerste plantsapanalyses lieten nog weinig verschillen zien maar dat lag in de lijn van de verwachtingen.

Een ruime plantafstand zorgt voor luchtdoorstroom. Het loof kan sneller drogen, waardoor de planten minder vatbaar zijn voor schimmels. Dit kan ervoor zorgen dat er minder fungiciden gebruikt hoeven worden, ook bij warm, vochtig weer. Het uitstellen of helemaal weglaten van een spuitbeurt helpt voorkomen dat middelen in het grond- of oppervlaktewater terecht komen. Een goede (ruime) plantafstand kan dus zeer nuttig zijn. Het is wel nog zoeken per ras wat het ideale plaatje is.

In de percelen is gekeken naar de vochttoestand. Bij de nieuwe aanplant is nog geen aansluiting met de diepere waterlagen. Voorlopig hebben de planten geen vochttekort, maar het is goed om de vochtstatus in de gaten te houden.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.