Verslag bijeenkomst Sperziebonen

Tijdens de bijeenkomst d.d. 18 juli 2017 gingen we in op de onkruidbestrijding van de afgelopen weken. Adviseur Anton van der Velde gaf uitleg over het belang van het juiste spuitmoment, goede spuittechniek, middelkeuze en dosering. Bovendien werdt de MHLD (Minimale Lethale Herbicide Dosis)-meter gedemostreerd.

Lage dosering spuiten met MHLD-meter

MLHD-meter

Lage Dosering Spuiten met MLHD-meter
De meter ‘bekijkt’ de foto-syntheseremming in het onkruid. Met de meter kan vaak al twee dagen na een bespuiting gezien worden of het onkruid voldoende is afgedood, terwijl dat op het oog pas na 6-8 dagen kan. Zo kan je kiezen om te spuiten met een lage dosis en middel besparen. Een enkele keer zal je dan nog eens terug moeten, maar dat weet je dan snel. De tweede dosis kan dan ook weer laag zijn: na 2 dagen is het onkruid nog niet bekomen van de eerste klap.
Je kunt de meter ook gebruiken om te zien of je gewas zelf groeiremming ondervindt van de bespuiting.

Let op: het etiket van een middel geeft soms aan dat een termijn moet worden aangehouden voordat een volgende bespuiting plaatsvindt. Het project Schoon Water voor Brabant zal dit onder de aandacht brengen bij het Ctgb en bij de rijksoverheid: 2 x spuiten met een lagere dosering moet mogelijk blijven! (Helaas duren dat soort aanpassingen lang…)

Wacht de bui af
Een belangrijk aandachtspunt was verder dat op droog, afgehard onkruid spuiten voor een regenbui vaak een slecht resultaat geeft. Wacht de regenbui af en spuit zodra het blad net weer droog is. De regen tast de waslaag aan, het onkruid staat er weer fris bij en neemt het contactmiddel veel beter op.

Drift op orde?
Inmiddels is de nieuwe regeling rond driftbeperking van kracht: op het hele perceel moet u 75% driftreductie toepassen. NVWA gaat dit vanaf 2018 ook controleren. Het is echt nodig, want helaas worden er nog steeds middelen gevonden in het oppervlaktewater. Dit geeft problemen bij de bereiding van drinkwater. Middelen die boven de norm worden aangetroffen, kunnen bovendien hun toelating kwijtraken.

Wingssprayer bevalt goed
Bekijkt u goed welke doppen dan nog mogen en een goed spuitresultaat geven! Heeft u een voorkeur voor een fijne druppel, overweeg dan te investeren in Wingssprayer of luchtondersteuning. Een collega die Wingssprayer heeft aangeschaft is er blij mee: het resultaat van de bestrijding is echt beter!

Download het verslag bijeenkomst sperziebonen Schoon Water 18-07-2018 (pdf).

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Maatregelen, Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.