Schoon Water tip suikerbiet: controleer op bladschimmels voor u begint met spuiten

Momenteel zijn de eerste waarschuwingen voor Zuid Nederland door het IRS verstuurd. Belangrijke boodschap: eerst controleren, en pas spuiten als symptomen gevonden worden. Start pas met bescherming tegen bladschimmels als u beginnende ziektedruk in uw eigen percelen ziet. Controle dient elke week plaats te vinden.

LET op: vaak denken telers dat ze een schimmel zien, maar gaat het om vlekjes die duiden op gewone veroudering of een gebrek. Dan is spuiten zonde van het geld!

Stemphylium en Cercospora

Links: Stemphylium – kleine gele vlekjes verspreid over het blad
Rechts: Cercospora – ronde vlekjes met rode rand en sporen (zwarte stipjes) in het midden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij twijfel: stuur via app een foto naar uw Schoon Water adviseur (of een collega ivm vakanties):

  • Jos Souren: 06-53151775 (vakantie: 1 aug t/m 23 aug)
  • Bert Aasman: 06-53152389 (vakantie: 31 juli t/m 21 aug)
  • Frank Duijzer: 06-53151805 (vakantie: 7 aug t/m 20 aug en 28 aug t/m 3 sept)
  • Henry vd Akker: 06-53310383 (vakantie: 21 juli t/m 14 aug)

Bespuiting

Houd na een bespuiting goed rekening met de loofgroei en verwachte duurwerking. Vooral vorig jaar hebben we geleerd dat na een relatief vroege 1e bescherming de duurwerking maximaal 2,5-3 weken is.

De keuze van de fungicide voor de eerste bescherming is afhankelijk van welke schimmelziekte het eerst in het perceel aanwezig is. Bij Stempylium gaat de voorkeur uit naar 1 ltr Retengo Plust. Als vooral Cercospora of roesten als eerste zichtbaar wordt, gaat de voorkeur uit naar Sphere, dit middel heeft de laagste milieubelasting. Er zijn aanwijzingen dat het toevoegen van een hulpstof (uitvloeier) een positief effect heeft.

NB: Borgi, Opus Team, Spyrale en Score zijn niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden.

Onlangs heeft Difure Pro een toelating gekregen. Dit middel kan ingezet worden bij de ziektebestrijding in suikerbieten in een dosering van 0,6 ltr/ha. Dit middel mag 2 keer toegepast worden met een interval van 14 dagen. Veiligheidstermijn bedraagt 21 dagen. In grondwaterbeschermingsgebieden niet toegestaan na 31 augustus.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.