Schoon Water tip boomteelt: biologische en selectieve middelen zijn goed inzetbaar tegen luis en rupsen.

Rupsen

Biologische bestrijding van de rupsen van bladrollers en buxusmot zijn effectief inzetbaar. Dauwvorming en/of vochtige omstandigheden na het spuiten verhogen de werking van bacteriepreparaten. Turex of XenTari bevatten de bacterie; Bacillus thuringiensis. De rups moet de actieve stof binnen krijgen via vraat. Het is belangrijk om het middel daar te krijgen waar de rups vreet. Spuit met voldoende water. Een jonge rups zal sneller voldoende actieve stof binnen krijgen om hieraan dood te gaan dan een oudere rups. Start de bespuitingen dus bij de aanwezigheid van de eerste jonge rupsen. Spuit bij voorkeur aan het einde van de dag, zodat zo min mogelijk afbraak door licht plaats vindt in de eerste uren na spuiten. Zorg daarnaast voor een spuitvloeistof met pH 5-7. Dit kan door bij het spuitwater eerst een waterconditioner/ hulpstof als Kantor, Easy-mix, Intake of X-Change toe te voegen.

Natuurlijke vijanden worden hiermee gespaard en er vindt geen belasting van het grondwater plaats.

Luis

Op dit moment zien we op vele gewassen luizen aantasting voorkomen. Daarnaast zijn ook de vele natuurlijke vijanden zoals lieve heersbeestjes, zweefvliegen en galmuggen actief. Houd rekening met deze natuurlijke vijanden. Vaak is er geen chemische bestrijding nodig bij de teelten in de vollegrond. Moet u ingrijpen kies dan voor een selectief middel zoals Teppeki.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.