Veldbijeenkomst De Biesbosch: luizenbestrijding in tarwe meestal niet nodig

veldbijeenkomst schoon water groep biesboschVoor de eerste veldbijeenkomst van groep de Biesbosch kwamen de deelnemers bijeen bij akkerbouwbedrijf Snijder. De avond begon in de loods met een kop koffie. Schoon Water adviseur Frank Duijzer licht de achtergrond van het project toe en geeft aan welke gewassen deze avond besproken werden. Daarnaast deelt hij milieueffectkaarten uit en informatie over spuitdoppen en verplichtingen rond driftreductie. Na de introductie lopen we over het erf naar de consumptieaardappelen. Deze komen net op. De meest effectieve manier van onkruidbestrijding wordt besproken. Er is discussie over het gebruik van bodem- en contactherbiciden. Niet iedereen heeft dezelfde voorkeur. In de tarwe komt vooral plaagbestrijding aan bod. Bezoekers zien een enkel graanhaantje. Luizen worden amper waargenomen. Het is dan ook niet nodig deze preventief te bestrijden.

SW bijenkomst biesbosch veldIn de bieten is vooral de aardappelopslag een probleem. Veel telers hebben er last van, vaak nog na twee jaar. De enig afdoende behandeling is volgens de meerderheid het aanstippen met glyfosaat. Verder staan de bieten er goed op. Een enkele deelnemer schoffelt zijn bieten. Hierdoor kan hij meerdere bespuitingen uitsparen.

Als laatste bezoeken we de zaaiuien. Ook hier gaat het vooral om onkruidbestrijding in het jonge gewas.Per gewas geeft Schoon Water adviseur Frank Duijzer advies over welke middelen in te zetten zijn. Hij wijst de deelnemers op de milieueffectkaarten voor elke teelt, zodat zij ook zelf een afweging kunnen maken.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.