Onkruid verwijderen in eigen tuin of oprit

onkruid op verharding is eenvoudig te verwijderenHet wordt weer zomer! Het warme, zonnige weer is natuurlijk geweldig voor de planten in de (moes)tuin, maar ook het onkruid geniet. Niet iedereen is blij als het onkruid betreft. Sommige grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar onkruid verwijderen kan dit ook op een milieuvriendelijke manier. Dat is beter voor het oppervlakte- en grondwater. We geven u hierbij een aantal tips.

Niet alle groeiende planten zijn onkruid. Wist u dat allerlei insecten, zoals vlinders, zich voeden met nectar en stuifmeel van kruiden? In het najaar voeden vogels zich ermee. Onkruiden kunnen ook een mooie bloeiwijze hebben.

Onkruid voorkomen en verwijderen

Wilt u toch geen onkruid, bijvoorbeeld op uw verharding? Probeer het dan te voorkomen. Door het zand weg te vegen kunnen de onkruiden zich moeilijker vestigen. In de tuin kunt u op kale grond houtsnippers, kiezels of antiworteldoek gebruiken.
Mochten de onkruiden toch opkomen, dan kunt u het best zo vroeg mogelijk ingrijpen. De kleine plantjes zijn makkelijker te bestrijden en zullen zich niet verder verspreiden. Er zijn veel hulpmiddelen om het verwijderen van onkruid makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een onkruidbrander, een voegenborstel of stomer. In dit bericht vindt u een overzicht van niet-chemische onkruidbestrijdingstechnieken.

Meer watervriendelijke tips of heeft u er één?
Tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl. Heeft u zelf een milieuvriendelijke onkruidtip? Deze kunt u delen via het forum op schoon-water.nl/forum.

Dit bericht is geplaatst in Bewoners, Maatregelen, Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.