Schoon Water tip Roos: Onkruidbestrijding door aan- en afaarden

Bij de nieuw geplante onderlagen is onkruidbestrijding goed uit te voeren met aan- en afaarden. Zeker op de wat lichtere zand / löss gronden werkt dit goed. Op deze wijze wordt de inzet van bodemherbiciden overbodig en wordt het milieu gespaard. Dit aan- en afaarden gaat prima met een droog voorjaar. Tot nog toe is dit wel het geval.

De ontwikkeling van de onderlagen komt nu pas echt opgang door de hogere temperaturen. Ook het onkruid begint nu sneller te kiemen. Door met regelmaat deze werkzaamheden uit te voeren krijgt het onkruid geen kans en blijven de ruggen schoon.

Na het uitblazen, oculeren en vergroeien van het oog zijn de ruggen verdwenen en wordt vaak met de kap onderdoor gespoten tegen onkruid. Dit kan prima met Basta of Finale voor aanwezige onkruiden. Op een vochtige bodem kan een bodemherbicide worden toegevoegd (bij een droge grond heeft een bodemherbicide geen effect). Een goede keuze is Linuron of Afalon (Let op: alle middelen met werkzame stof linuron zijn sinds 1-5 niet meer toegelaten, opgebruiktermijn tot 1-9), beide middelen hebben een lage milieubelasting voor het grondwater. Wanneer er in een perceel veel grassen voorkomen is het verstandig om Dual Gold toe te voegen. Dit middel werkt zeer goed ter voorkoming van grassen.
Een goede combinatie is 0,75 liter Afalon + 0,75 l Dual Gold per ha.

Schoon Water adviseur François van Abeelen, team boomteelt, Delphy

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Rozen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.