Schoon Water tip maïs: start nu onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding mais grondwaterbeschermingsgebieden
Door het goede weer is de mais massaal opgekomen en daarmee ook het onkruid. Het is nu tijd om de onkruidbestrijding op te pakken. Voor de grondwaterbeschermingsgebieden wordt uitdrukkelijk gevraagd aan de deelnemers en loonwerkers te letten op een goede mix van middelen die een lage belasting geven van het grondwater. In de praktijk betekent dit middelencombinaties zonder terbutylazin, dus géén Akris, Calaris of Gardo Gold. Zeer goede ervaringen zijn er met 1,5 ltr Laudis (geen WG) + 0,8 ltr Dual Gold (of 0,9 Frontier)+ 0,5 ltr Samson/Milagro + 0,5 ltr Kart.

Ook buiten de grondwaterbeschermingsgebieden voldoet deze mix uitstekend. Wanneer sprake is van ooievaarsbekje dient Dual vervangen te worden door o.a. 1,5 ltr Akris. Voor gladvingergras is het advies om zeker in een vroeg stadium (3- blad) van de mais te spuiten zodat Frontier of Dual via bodemwerking een afdoende bestrijding kunnen geven.

Onkruidbestrijding mais met LDS
Voor zelfspuiters en voor telers die de uitdaging willen aangaan is 2x spuiten in mais met LDS een prima mogelijkheid om met minder middel de mais toch prima schoon te krijgen. LDS betekent ook minder groeiremming van de mais. Voor laat gezaaide mais bestaat de mogelijkheid nog om voor opkomst te eggen. De mais dient de 1e keer gespoten worden tijdens het 2-3 blad stadium met onkruid in het kiembladstadium en een 2e keer ongeveer tijdens het 5-6 blad stadium (ca. 10 dagen later).
Voorbeeld LDS systeem: 0,4 Laudis + 0,3 Dual + 0,1 Kart. (2x). Bij kleefkruid of straatgras/kweek is toevoegen van 0,3 Samson noodzakelijk.

Schoon Water adviseur Henry van den Akker, Delphy

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.