Schoon Water tip wintertarwe: aandacht voor afrijpingsziekten

De tarwe staat er momenteel erg gezond bij. Veel percelen zijn niet gespoten tegen septoria. Dit was door de droge weeromstandigheden meestal niet nodig. Sporadisch komt gele roest of op zandgrond enige meeldauw voor. Controleer hierop uw gewas regelmatig. Voor percelen die nog geen ziektebestrijding hebben gehad is het verstandig om de altijd rendabele bespuiting tegen afrijpingsziekten tijdig, d.w.z. na verschijnen van het vlagblad (de aar begint dan al flink te dikken), uit te voeren. Voor vroeg gezaaide tarwe kan dit al eind volgende week zijn. De middelen zijn systemisch waardoor ook bij een vroege bespuiting de aar goed beschermd wordt. Tijdens de afrijping zijn vooral ziekten als bruine- en gele roest, septoria en meeldauw die opbrengstderving kunnen veroorzaken. De voorkeur gaat uit naar 1 ltr Aviator Xpro. Let op: veel middelen zijn verboden in grondwaterbeschermingsgebieden: Skyway Xpro, Ceriax, Epox en Prosaro. Deze hebben een hogere milieubelasting voor grondwater. Skyway Xpro langs watergangen (buiten grondwaterbeschermingsgebieden) alleen toepassen met 90% driftreducerende dop.

Momenteel zijn er praktisch geen luizen in de granen. Het heeft daarom geen zin een luismiddel toe te voegen.

Schoon Water adviseur Henry van den Akker, delphy

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.