Schoon Water bijeenkomst aardbei: meerdere teeltsystemen en water hergebruik

Op de avond van 17 mei jl, een heel warme voorjaarsavond, kwamen aarbeitelers bijeen in Boekel voor een bezoek aan ‘de Zijp’ het aardbeien- en aspergebedrijf van Carina en Theo Swinkels.
Na een voorstelronde werd door Dhr Nabuurs van het hoofdbestuur van ZLTO kort toegelicht waarom het project een succes is en waarom dit nog tot 2020 mag doorgaan.

Bij de twee uur durende rondgang was erg veel te zien. Achtereenvolgens is gekeken bij de vollegrond met biologisch afbreekbaar plastic en een druppelslang, de nieuwbouw van de stellingen, de bestaande stellingen en kleine en hoge tunnels met daarin Sonata en Elsanta normale teelt.

Bij de zuiveringssloot waarmee het drainwater weer hergebruikt wordt werd uitgebreid gediscussieerd. Swinkels draait er al drie jaar mee en is tevreden: ‘Het gaat gewoon goed’. Hij heeft geen monsters genomen om het te kunnen onderbouwen. De sloot wordt aan de ene kant gevoed met drainwater en neerslag. Op het worteldoek, in de sloot, staan riet, lisdodde en waterplomp. Aan de andere kant onttrekt Swinkels het water voor hergebruik, dan is het dus de zuiverende planten gepasseerd. Met deze werkwijze voldoet hij aan het lozingenbesluit.

Afgesloten is met een bedrijfsfilm voor consumenten maar wel een mooi beeld van het bedrijf.

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Schoon Water voor Brabant met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.