Verbod op gebruik gewasbeschermingsmiddelen op verharding is goed nieuws voor schoon water

Drie Zeeuwse gemeenten staan samen klaar voor chemievrij beheer.

Drie Zeeuwse gemeenten staan samen klaar voor chemievrij beheer.

Eindelijk is het zover. Al tientallen jaren laat een steeds groter aantal gemeenten zien dat verharding betaalbaar en met behoud van dezelfde beeldkwaliteit chemievrij te onderhouden is. Vanaf 30 maart j.l. moeten professionele gebruikers verplicht met chemievrije methoden en technieken de straten op orde houden. Dit voorkomt dat gewasbeschermingsmiddelen uit- en afspoelen naar ons grond- en oppervlaktewater. Zo houden we ons drinkwater en onze omgeving schoon.

Op 30 maart j.l. is het wijzigingsbesluit gepubliceerd over het verbod van professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Het besluit staat op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2016-112.html

In het besluit kunt u lezen dat vanaf 31 maart 2016 het verboden is om als professionele gebruiker op verharding gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Voor onverhard oppervlak gaat het verbod in per 1 november 2017.

Sportvelden en recreatiebedrijven zijn uitgezonderd van deze 2 verboden. Zij hebben een Green Deal ondertekend en dienen in 2020 te voldoen aan deze verboden. Daarnaast zijn er enkele zeer specifieke uitzonderingssituaties. Zie hiervoor https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-12110.pdf

Zogenaamde ‘groene middelen’ / ‘laag risicostoffen’ vallen ook onder het verbod en mogen dus niet toegepast worden.

Schoon Water
Schoon Water vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is voor de professionele gebruiker, gemeenten en terreineigenaren. Voor de particulier is er (nog) geen verbod, dit zit volgens staatssecretaris Dijksma wel in de pijplijn. Communicatie naar de particulier is belangrijk. Op deze site (onder bewoners) staan  tuintips om zonder bestrijdingsmiddelen de tuin te onderhouden. Schoon Water richt zich het komende jaar op het chemievrij beheer van sportvelden en recreatieterreinen.

Meer informatie
Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Schoon Water (info@schoon-water.nl of 06-22229255). Ook kunt uw vraag stellen via het Schoon Water Forum op deze site.
Informatie over chemievrij beheer van zowel verharding als niet-verharding is te vinden op www.onkruidvergaat.nl/onkruid-mos-en-aanslag/

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Bewoners, Gemeenten, Loonwerkers, Maatregelen, Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.