Schoon Water tip aardbei: benut groene middelen in opkweek en productieteelt

Aardbeibedrijven gebruiken steeds minder chemische middelen. Het gebruik loopt langzaam terug door meer gebruik van groene ofwel biologische middelen. Benut zo veel mogelijk Mycorrhyza’s en Trichoderma’s in de opkweek. Dit zorgt voor iets minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen, al zijn die op momenten nog hard nodig. Tegen de meeldauw laat het gebruik van Karma ook een lager gebruik zien aan chemische middelen in de productieteelten.

Een ander lastig fenomeen is dat een nieuw middel als Luna Sensation een hoge milieubelasting heeft naar grondwater (en in grondwaterbeschermingsgebieden daarom is verboden). Dit effectieve middel zorgt wel voor een betere beheersing van de meeldauw. Afhankelijk van het organisch stofpercentage is de belasting zeer hoog (organisch stofklasse 1,5 tot 3%) gematigd bij een wat hoger percentage, tot laag bij zeer rijke grond. Beperk het gebruik waar mogelijk.

 

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland, Teelttips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.