Schoon Water tip akkerbouw: Schimmelbestrijding in wintertarwe nog niet nodig

Momenteel komen er meldingen binnen van het vinden van schimmels als gele roest in wintertarwe. Het advies is echter op dit moment hier nog geen schimmelbestrijding voor uit te voeren. De tarwe groeit momenteel nog weinig en ook de schimmelontwikkeling staat stil. We wachten op temperatuur en (een klein beetje) neerslag. Dan zullen de gewassen snel veranderen. De meeste telers hebben de eerste stikstofgift gegeven in de vorm van kunstmest of zelfs al met sleepslangen drijfmest uitgereden waarmee bij de eerste weersverandering we een snelle ontwikkeling van de tarwe kunnen verwachten. Zodra de tarwe en dus ook het onkruid aan de groei is kunt u een onkruidbestrijding uitvoeren, eventueel gecombineerd met een halmverkorter (1e keer bij einde uitstoeling van het gewas). Een eerste ziektebestrijding kan in ieder geval wachten tot begin halmstrekking (F6 – 1e knoop). Bekijk dan de ziektesituatie om te bepalen of dit wel of niet nodig is. T.z.t. melden we ons weer met een nieuwe tip.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.