Bijeenkomst aardbei: milieubelasting, beperking insecticiden en nullozing

De groep maakte een rondje over het bedrijf van Van Der Avoird. Op de achtergrond de kassen en het schoon water bassin van 12.000 m3 waarin regenwater van de kassen en loodsen wordt opgevangen. Water vanuit de kas en vanaf het trayveld zuivert Van der Avoird met een traag zandfilter.

De groep maakte een rondje over het bedrijf van Van Der Avoird. Op de achtergrond de kassen en het schoon water bassin van 12.000 m3 waarin regenwater van de kassen en loodsen wordt opgevangen. Water vanuit de kas en vanaf het trayveld zuivert Van der Avoird met een traag zandfilter.

Op 24 maart was op het bedrijf van Van der Avoird een bijeenkomst van het project Schoon Water voor Brabant. In de kantine van het splinternieuwe bedrijf werd de milieubelasting over 2015 van de aardbeiengroep besproken. Met name toepassing van enkele fungiciden zorgden in 2015 voor een hogere milieu-belasting van grondwater. Voor oppervlaktewater is de milieubelasting in de afgelopen jaren afgenomen tot ongeveer 100 milieubelastingpunten per ha. Een prima prestatie van de aardbeiengroep.
plantopkweek in de kas_Van der AvoirdEr was volop discussie over de beperkingen en mogelijkheden van de insecticiden Calypso, Pirimor en Vertimec Gold. Gebruik van deze middelen is niet toegestaan als water met deze middelen er in geloosd wordt. De middelen mogen wel worden toegepast als absoluut niet wordt geloosd uit de kas. Ieder bedrijf moet nadenken over de voorzieningen om nu al niet meer te lozen om bovengenoemde middelen nog te mogen gebruiken. Per 1 januari 2018 moet ieder bedrijf residu-loos zijn.

trayveldBij Van der Avoird in Bavel willen ze waterlozing vanuit de kas en trayveld voorkomen. Dit lukt in de teeltperiode prima, maar in een regenrijk najaar/winter zal de opvangcapaciteit niet altijd toereikend zijn. Bijvoorbeeld bij een paar heftige buien achter elkaar. In dat geval wordt, na opvang van de eerste millimeters (first flush), het overige regenwater geloosd. Aandachtspunt is om ervoor te zorgen dat de voorraad vuil water niet te vol is als de regenrijke najaarsperiode eraan komt.

Met ruime opvangmogelijkheden van schoon regenwater, vuil recirculatiewater en gezuiverd recirculatiewater heeft het bedrijf goed nagedacht om zoveel mogelijk water binnen het bedrijf te houden. Een traag zandfilter filtert het recirculatiewater en zorgt voor ontsmetting.

 

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Maatregelen, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.