Schoon Water bijeenkomst asperge: goede opkweek met lage milieubelasting

Tijdens de opkweek is het van groot SW asperge3-8belang om een zo vitaal mogelijke plant te krijgen zodat bij de aanplant de planten zo gezond en snel mogelijk weg groeien. Dit kan invloed hebben op het gebruik van chemie in een later groeistadium.
Alle Schoon Water groepen aspergetelers waren uitgenodigd om op 4 augustus bij Twan van Gennip in Lierop samen te komen. Op dit bedrijf is veel ervaring met vermeerdering. Achttien deelnemers gingen op de uitnodiging in.

SW asperge3-8(2)Knelpunt vooral onkruid
Na een ontvangst met koffie en vlaai, kregen de deelnemers een enthousiaste uitleg over het bedrijf van de grondlegger Simon van Gennip en de adviseur van het bedrijf Sander Koenen. Al meteen werd duidelijk dat het onkruidvrij houden van de velden een grote uitdaging is, vooral door de huidige wetgeving met nadruk op een gelimiteerd aantal bespuitingen. De schimmelbestrijding en de insectenbestrijding leveren minder problemen op. Gevolg is dat er erg veel handwerk aan te pas komt en dat betekent op 30 ha asperges een flinke kostenpost.

Moeilijke start
Dit jaar had de jonge aanplant een SW asperge3-8(3)moeizame start door droogte en een straffe aanhoudende noordenwind. Maar nu zit de groei er flink in. Bij het uitgraven van de planten bleek er al een gezond wortelstelsel onder te zitten.
De start is altijd moeilijk vanwege de trage kieming van het zaad (dit in tegenstelling tot onkruid) en het zandstralen van de jonge doorkomende stengeltjes door de weersomstandigheden. Van Gennip denkt aan het inzaaien van een stuifremmende plant zoals rogge maar die moet ook weer dood worden gespoten. Men was hier nog niet over uit.
De groep heeft een tweetal velden bezocht met meerdere rassen, zowel bestaande als nieuwe. Met volop discussie over de bestrijding en ook over de toekomst van de aspergeteelt in Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.