Persbericht: Innovatieve technieken voor gewasbescherming in kaart gebracht

Van bodembedekkers in asperge, branderBoomteelt pneumatische onkruidbestrijding en schoffel in boomteelt tot apps in akkerbouw
Binnen het programma Schoon Water voor Brabant zijn we altijd op zoek naar innovaties die goed zijn voor de teelt én zorgen voor minder emissie van gewasbeschermingsmiddel naar het water. Deelnemers aan Schoon Water ontwikkelen deze innovaties zelf of testen ze in de praktijk. Om deze Innovaties breder bekend te maken, hebben CLM en DLV Plant zes informatiekaarten gemaakt. Op deze kaarten zijn de volgende innovaties en technieken praktisch omschreven: 1) mechanische onkruidbestrijding in asperges, 2) Laag volume Strooitechniek op de aardappelpoter, 3) pneumatisch schoffelen, 4) onkruidbranden, 5) phytophthora apps en 6) gebruik vliegtuigbeelden. De kaarten beschrijven de techniek, voor- en nadelen, milieuwinst, kosten en praktijkervaringen. Kijk onder Maatregelen, Landbouw, Techniekkaarten bovenaan deze site. 

Innovaties die werken voor teler en milieu:

  1. Mechanische onkruidbestrijding in asperges: de kaart geeft praktische tips voor onkruidbestrijding tussen, maar ook op de ruggen. Zoals gebruik van biologisch afbreekbare folie of het kartonachtige Greenprotect.
  2. Laag Volume Strooitechniek (LvS): door te strooien in plaats van te spuiten kan de teler minder middel toepassen én is er 90% minder drift. Deze strooitechniek is nu ook op de aardappelpootmachine toepasbaar.
  3. Pneumatisch schoffelen in de boomteelt: een innovatief schoffelsysteem met perslucht dat onkruiden niet alleen tussen de rijen, maar ook in de rij aanpakt.
  4. Onkruidbrander voor de boomteelt: onkruid branden in plaats van spuiten is weersonafhankelijk, doodt ook de zaden én voorkomt groeiremming.
  5. Apps voor de smartphone: akkerbouwers vinden hier een beschrijving van de phytophthora apps SpuitWeerWijzer, PhyApp en Phytophthora Lite app. Handige apps voor andere teelten, zoals uien of bieten worden kort weergegeven.
  6. Vliegtuigbeelden: hyperspectraalmetingen vanuit de lucht geven inzicht in hoeveelheid biomassa, stikstof voorziening van de planten en vochttoestand van de bodem. En doordat het vliegtuig onder de wolken door vliegt, zijn er altijd beelden beschikbaar. De kaarten geven telers inzicht in hun perceel zodat ze gericht kunnen bijsturen.

 

Dit bericht is geplaatst in Maatregelen, Persberichten, Resultaten met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.