Aspergeteler gaat zelf aan de slag met Laag Volume Spuit

Op 6 en 7 augustus kwamen de SchoonWater_telers beoordelen jonge aanplant Aspergetwee groepen aspergetelers bijeen. De eigenaren van beide bezochte bedrijven maken gebruik van een zelfgebouwde spuit. Dit biedt zowel voordelen alsook nadelen voor schoon water. De teler uit Oost-Brabant experimenteert met zijn zelfgebouwde spuit met laag volume bespuitingen. Dit jaar gebruikte hij maar 100l water per ha en dus ook vrij weinig middel. Komend jaar wil hij experimenteren met 50l/ha. De resultaten van de onkruid-bespuitingen zagen er zeer goed uit.

SchoonWater_laagVolumeSpuitAspergeJuiste spuitmoment
Voordeel van een eigen spuit is dat de teler het perfecte spuitmoment kan kiezen. Nadeel is dat de spuit toch net iets makkelijker ingezet wordt, omdat er geen loonwerker gebeld hoeft te worden.
In West-Brabant werd een perceel bekeken dat volgend seizoen wellicht verwarmd wordt om de teelt te vervroegen. De teler is van plan om met hout te gaan stoken. Het gewas staat er in ieder geval mooi genoeg bij.
Na de ronde over de velden attendeerde Schoon Water adviseur Jos van Hamont de aanwezige aspergetelers met een fotoboek op bekende en minder bekende aandoeningen bij asperges.

Nieuw bedrijfSchoonWater_asperge1
In Oost-Brabant werd een bedrijf bezocht dat door stadsuitbreiding geheel verplaatst is. Hierdoor kon de hele bedrijfsopzet opnieuw opgezet worden. Dit werd uiteraard door de aanwezige telers beoordeeld.
Het eerste veld dat hier bezocht is betrof oudere aanplant. Het rendement daalde en de aanwezige telers waren het eens: nog één seizoen oogsten en dan iets anders verbouwen. Op het perceel is tot nu toe amper gespoten, ook omdat de belangrijkste plaaggeest, het papagaaienkruid, niet chemisch te bestrijden is.
Het volgende veld, jonge aanplant van dit jaar, is geheel mechanisch onkruidvrij gehouden. De teler heeft hier gekozenSchoonWater_eigenAspergeSpuit voor een ruime rij-afstand van meer dan 2 meter met een dubbele rij. Enkele telers kiezen hiervoor, ook omdat er in Frankrijk zo geteeld wordt, maar niet iedereen is van de voordelen overtuigd. Het biedt wel voordelen voor mechanisatie.
Zowel in Oost alsook in West-Brabant hebben de telers veel last van het bijzonder vochtige weer. Er zijn al meer bespuitingen uitgevoerd dan andere jaren, er is sprake van een eenmalig effect.

 

Dit bericht is geplaatst in Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.