Schoon Water aspergegroep bezoekt drie telers

Op 16 juni brachten 11 aspergetelers en Schoon Water Schoon Water asperge druppelbevloeiing adviseur Jos van Hamont eerst een bezoek aan een collega in Uden die drie soorten nieuwe aanplant liet zien: Herkolim, Fortems en Backlim. De plantafstand is 1,70 meter en er staan 4-5 planten per meter. Hij beheert het onkruid volledig mechanisch. Alleen tegen de aspergekever is Calypso gespoten tot nu toe. Het middel scoort niet goed op bestuivers en bestrijders, maar geeft wel de beste scores voor grond- en oppervlaktewater en bodemleven. Zie de tipkaart.

Daarna bezocht de groep een collega in Mariaheide. Hier ligt een druppelbevloeiingsproef op een veld waar vorig jaar wee rijen asperges bij elkaar zijn geplant waarbij de rijafstand 3 meter bedraagt. De groep bezocht het veld vorig jaar ook. Dit jaar is de druppelslang op de rug gelegd waarmee water en bemesting geoptimaliseerd moet worden. (zie eerste foto)

De planten stonden erg mooi te groeien, Schoon Water aspergegroep1helaas zaten er vrij veel keverlarven op. De groep vond spuiten met Calypso verantwoord. Er was veel discussie over de inzet van fungiciden. Een gedeelte van de groep vond het niet nodig omdat de rijen ver van elkaar staan waardoor het gewas steeds droog waait. Anderen vonden het een ideaal moment om te spuiten omdat het loof nu nog goed open was. Deze leuke Schoon Water discussie bracht helaas geen eensluidend antwoord.

Het derde en laatste bezoek was in Heeswijk Dinther. De aspergeteler hier heeft ook twee rijen geplant, maar op 2,15 meter in plaats van 3 meter. Hier is rekening gehouden met de opploeg mechanisatie van de loonwerker. Er moeten wat bredere ruggen opgebouwd worden met twee rijen en dat kan niet iedereen.

Tevens ligt er verwarming onder de Schoon Water aspergegroep2rijen met de bedoeling de eerste oogst te vervroegen met wandelkappen erop van 6,40 meter. Het gewas stond ook hier erg mooi te groeien. Er was al twee keer beregend en dat heeft de groei goed gedaan.

De teler had na de mechanische onkruidbestrijding toch besloten met een lage dosering Lentagran en Sencor onderdoor gespoten. Hij teelt ook aardbeien en dit bleek duidelijk een aardbeienbeslissing te zijn. Hier wordt vaak met lage doseringen gewerkt tegen onkruid. Daar valt iets voor te zeggen alhoewel er ook nog een keer mechanisch gewerkt zou kunnen worden.

Al met al een nuttige en interessante rondgang met de sluiting pas om 22.30 uur. Helaas was niet de hele groep aanwezig.

Dit bericht is geplaatst in Resultaten, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.