Veel interesse voor verwerkingssystemen voor gewasbeschermingsmiddelen

Phytobac_Beutech_met publiek

Ongeveer 90 telers en loonwerkers waren aanwezig op de Schoon Water bijeenkomst over aanpak erfemissies bij Verhoeven Gewasverzorging in Erp op 6 maart jl. Zij werden bijgepraat over mogelijke emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf en de regelgeving op dit vlak. Vervolgens maakten ze een rondgang langs verschillende verwerkingssystemen voor restvloeistof en spoelwater.

In een van de loodsen lichtte Richard Korver van DLV Plant mogelijke emissies op het erf toe en de regels vanuit het Activiteitenbesluit. Daarna ging hij in op het vullen van de spuit, het reinigen van de spuit, het stallen van de spuit en de verschillende opvang- en verwerkingsmogelijkheden van restvloeistof en waswater. Lees hier meer informatie over de zuiveringssystemen en interne en externe reiniging:

Phytobac van Verhoeven

Na deze theorie was de praktijk aan de beurt. De aanwezigen maakten een rondgang langs de middelenopslag en de vulplaats van Verhoeven. Daarna waren de verwerkingssystemen aan de beurt. Verhoeven lichtte zelf de werking van zijn Phytobac toe. De Phytobac is een betonnen bak van 3m breed en 25 m lang, gevuld met biomix. Deze mix bestaat uit organische stof, stro en grond van het eigen bedrijf. De bacteriën en schimmels, die al in de eigen grond zitten, breken de gewasbeschermingsmiddelen af.  Verhoeven vangt de restvloeistof en waswater op en verspreid dit d.m.v. druppelslangen over de biomix. De Phytobac kan op deze manier ongeveer 100 m3 restvloeistof en waswater verwerken.

Phytobac Verhoeven met publiek

Kant-en-klare Phytobac

De Phytobac is ook in een kleinere, kant-en-klare variant beschikbaar. Firma Beutech levert deze systemen van ongeveer 2x3m. De werking ervan is bijna hetzelfde als die van de grotere variant bij Verhoeven. Alleen wordt bij de kant-en-klare Phytobac het restwater over het substraat gesproeid i.p.v. gedruppeld.

Phytobac Beutech

Zelfbouw biofilter

Het derde systeem op basis van biologische afbraak werd door Loonwerker Peerlings gedemonstreerd: het biofilter. Dit is een goedkoper systeem, dat telers zelf kunnen opbouwen. Het heeft een lagere capaciteit (3-4m3 per jaar)en is daardoor geschikt voor telers die minder rest- en spoelwater hoeven te verwerken. Het systeem bestaat uit 6 kuubsbakken, zogenaamde IBC’s. Drie IBC’s staan gestapeld. In de bovenste zit het te zuiveren water, wat gedoseerd verspreid wordt naar de IBC eronder waar de afbraak door micro-organismen in de biomix kan beginnen. Het water gaat vervolgens naar de onderste bak, ook met biomix, waar nog meer afbraak plaats vindt. Tenslotte staan er nog drie IBC’s achter met planten als Zegge en Wilg, die voor de verdamping zorgen. Zodat er geen residu is.

Biofilter Peerlings

Osmobag

Vervolgens werden de verwerkingssystemen op basis van verdamping gedemonstreerd. Van Beers Agro was aanwezig met zijn Osmobag. Peter van Beers doet zijn restvloeistof in zogenaamde osmosezakken, geplaatst in lekdichte bakken. Door zonnestraling verdampt het water uit de osmosezakken, terwijl residu van gewasbeschermingsmiddelen achterblijft. Dit residu kan met zak en al worden ingeleverd bij het chemisch afval depot van de gemeente.

Osmobag

Heliosec

Syngenta was aanwezig met een maquette van de Heliosec. Een systeem bestaande uit een waterdichte opvangbak met een oppervlak van 6m2. In de bak zit plastic folie waarin restvloeistof en waswater wordt opgevangen. Door de open constructie verdampt het water en blijft het middel achter. Dit residu kan samen met het folie worden afgevoerd.

heliosec

Maatwerk voor elk bedrijf

Het ene bedrijf heeft nauwelijks restvloeistof, het anderen bedrijf veel meer. Voor de ene teler of loonwerker is inwendige reiniging een belangrijk punt, voor andere bedrijven speelt dit nauwelijks. Elk bedrijf is anders, en daar past een andere oplossing om emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf te verminderen. Iedere teler doet wat op zijn bedrijf het beste past. Project Schoon Water levert maatwerk, met als doel schoon grond- en oppervlaktewater. Want dat is de bron van ons drinkwater.

 

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, aardbei, Boomteelt, Loonwerkers, Maatregelen, Rozen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.