Nominaties voor de Schoon Water Innovatieprijs 2014 bekend!

Deelnemers aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’ zijn vernieuwend: maar liefst 17  deelnemers hebben een idee ingediend voor de Schoon Water Innovatieprijs 2014. Zeven indieners zijn door de jury genomineerd. Zij wachten in spanning af wie de hoofdprijs wint.Johan van den Hout, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, reikt op 12 maart a.s. de prijs uit tijdens het Schoon Water symposium bij ZLTO in Den Bosch.

17 ideeën voor schoner water

De beste ideeën voor schoner water komen uit de praktijk. Het project ‘Schoon Water voor Brabant’ wil de mensen achter deze ideeën in het zonnetje zetten en de innovatieve methoden breder verspreiden. De zeventien inschrijvingen voor de innovatieprijs vormen dit jaar een zeer diverse mix van deelnemers en innovaties. Van agrariërs die zelf nieuwe machines bouwen of nieuwe werkwijzen toepassen tot een gemeente die sportvelden niet-chemisch beheert.

Jury nomineert 7 inzendingen

Aan de jury de moeilijke taak om de prijswinnaars te bepalen. De jury beoordeelt alle inzendingen op de mate van vernieuwing, het milieuresultaat, de praktische toepasbaarheid en de kosten en baten van de innovatie. De nominaties zijn (in willekeurige volgorde):

  • 3-in-1 combimachine – Geert Baltussen Sierteelt
  • Sportvelden chemievrij door samenwerking – gemeente Haaren
  • Onkruidbrander – Boomkwekerij Parasolboom.nl
  • Loods met reinigingsplaats – Ad Raaijmakers Akkerbouw en Gewasverzorging
  • Bolchrysanten op biologisch afbreekbare folie – Croyse Loop
  • Pneumatische schoffel – Boomkwekerij Dictus-Hereijgers
  • Uitgekiende bestrijding engerlingen – Steenbergen Graszoden

De nummers 1, 2 en 3 worden tijdens het Schoon Water Symposium op woensdagmiddag 12 maart bekend gemaakt. Gedeputeerde Johan van den Hout zal de drie prijzen ter waarde van € 2.500,-,  € 1.500,- en € 1.000,- uitreiken.

Prijsuitreiking tijdens Schoon Water Symposium

Het symposium begint om 13.00 uur bij ZLTO in Den Bosch. Gastspreker Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, zal een inspirerend betoog houden over duurzaamheid en transitie. Wethouder Eric van den Dungen legt uit hoe de gemeente Haaren chemievrij terreinbeheer realiseert en projectleider Peter Leendertse licht de resultaten van Schoon Water voor Brabant toe. Dan zijn de bezoekers aan zet, in twee deelsessies zoeken zij naar mogelijkheden om de Schoon Water aanpak te verankeren in de land- en tuinbouw én in het stedelijk gebied. Aanmelden kan via www.schoon-water.nl.

Schoon Water voor Brabant

Schoon Water voor Brabant is een stimuleringsproject om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Initiatiefnemers zijn Provincie Noord-Brabant, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, stichting Duinboeren en de Brabantse waterschappen. Grond- en oppervlaktewater zijn bron voor drinkwater. Loonwerkers, aardappel-, boom- en vollegrondsgroentetelers in heel Brabant doen mee aan het project. In elf grondwaterbeschermingsgebieden, doen zelfs alle gebruikers van bestrijdingsmiddelen mee: bewoners, bedrijven, landbouw, en gemeenten. Zo zorgen zij samen voor schoon drinkwater, nu en in de toekomst. 

Nadere inlichtingen: Peter Leendertse (CLM), E pele@clm.nl,  T 0345 470 751

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Boomteelt, Gemeenten, Loonwerkers, Persberichten, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.