Teelttip: strategie phytophthorabestrijding 2013

De afgelopen jaren zijn er tegen phytophthora goede ervaringen opgedaan met de “nieuwere” middelen Revus en Orvego als vervanging van mancozeb bevattende middelen. Deze middelen hebben een lagere milieubelasting en passen goed bij de eerste bespuitingen in aardappelen.

Op het gebied van preventieve bescherming zijn ze een van de sterkste middelen. Bovendien zijn ze het meest regenvast met een aandroogtijd van 0,5 tot 1 uur. Dit past goed in de huidige wisselvallige periode met nu en dan een bui. De aandroogperiode van middelen hangt sterk af van het weer. Hebt u te maken met:

  • drogende omstandigheden
  • zonnig weer
  • wind en
  • een lage RV?

Dan is deze periode korter dan bij windstil, bewolkt weer met een hoge RV.

Op het gebied van kosten per ha verschillen deze middelen niet veel van elkaar. Een overzicht van een aantal middelen is te zien in onderstaande tabel.

Tabel phytophthorabestrijding

Tabel phytophthorabestrijding

Tijdstip van bespuitingen

Start met de bestrijding zodra het gewas 5-10 cm groot is, bij wisselvallig weer vroeger. Houd er wel rekening mee dat het gewas goed beschermd moet zijn voordat er een regenperiode aan komt. Onze ervaring is dat het juist vaak aan het begin van het groeiseizoen fout gaat met aantasting.

Aan het begin van het seizoen hebben we te maken met een zeer snelle groei. Hebben we in die periode te maken met beginbesmettingen in combinatie met vochtig donker weer, dan is de kans op aantasting heel erg groot. Zorg dus tijdig voor een goede preventieve bescherming. Een vuistregel kan zijn: na 8 cm onbeschermde gewasgroei een volgende preventieve bespuiting uitvoeren. Het kan dus noodzakelijk zijn om na 4-5 dagen een volgende bespuiting uit te voeren.
Beslissingsondersteunende systemen zoals Prophy (Opticrop) en Dacom kunnen u hierbij
ondersteunen. In geval van zeer snelle groei, stel dit ook in de BOS in, anders krijgt u hieruit geen goed advies.

Bij een snelgroeiend gewas krijgt u een betere bescherming door vaker met een lagere dosering te spuiten dan bijvoorbeeld eens per week met de aanbevolen dosering. Maar moet u bij een lagere dosering een bespuiting uitstellen bijvoorbeeld door slecht weer, dan is het gewas minder beschermd dan gewenst en is de kans dat het fout gaat groter. Kijk dus kritisch naar de te gebruiken dosering in combinatie met het weer.

Via de Andriod App Store is de gratis app Dacom Phytophthora Lite te downloaden. Hiermee ziet u in een oogopslag de infectiekans voor een onbehandeld en vatbaar gewas voor uw eigen gebied.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.