Persbericht: Gemeente Haaren scoort: goede sportvelden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Grasmat inspectie tijdens bijeenkomst

Grasmat inspectie tijdens bijeenkomst

‘Wij geven als gemeente de voetbalclubs zelf het stuur in handen om hun sportvelden milieuvriendelijk te beheren’ aldus wethouder van den Dungen van gemeente Haaren. Dat werkt prima, blijkt op de Schoon Water bijeenkomst van dinsdag 28 mei op het sportcomplex van de plaatselijke v.v. Helvoirt. Samen met sturing van mineralen en stimulering van micro-organismen door de bedrijven Soiltech en Van Iersel Compost, zijn de sportvelden in prima conditie. Met deze aanpak kunnen alle sportvelden in Nederland prima zonder chemie beheerd worden.

Duurzaam sportvelden beheer in Brabant
Onder impuls van Schoon Water voor Brabant zijn steeds meer gemeenten bezig met duurzaam beheer van de velden. Door te kiezen voor een gezonde bodem die in balans is met de juiste mineralen, waterhuishouding, en micro-organismen is dat mogelijk. Het Brabantse bedrijf Soiltech is een van de bedrijven die deze aanpak heeft ontwikkeld en nu met succes toepast. De gemeente en sportclubs in Haaren en omgeving zijn tevreden omdat de velden in goede conditie zijn.

Enkele jaren geleden was de staat van de velden bij V.V Helvoirt slecht. Nu is een fikse stap gezet en zijn zelfs de druk bespeelde trainingsvelden onder controle. Ook het drinkwaterbedrijf Brabant Water is tevreden omdat via duurzaam beheer geen chemische middelen meer nodig zijn die uit kunnen spoelen naar het grondwater. In de gemeente Haaren wint Brabant Water grondwater voor de drinkwaterbereiding.

Geen extra kosten door duurzame aanpak
De kosten voor het beheer zonder chemische middelen zijn in Haaren niet gestegen. De velden zijn verbeterd met gelijk budget’. Andere voordelen zijn meer bespelingsuren, tevreden voetbalverenigingen en minder milieubelasting.  Wethouder van den Dungen: ‘We hebben ook aan elke vereniging nu zelf een maaimachine ter beschikking gesteld. Zij kunnen nu zelf het maaibeheer regelen en op de beste momenten maaien. Zo’n samenwerking is prima en levert resultaat’.

Verbod van chemische middelen op sportvelden per 2018 prima mogelijk
Leendertse (CLM) lichtte in Helvoirt het verbod op chemische middelengebruik op sportvelden toe: ‘Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat per 2018 het gebruik verbieden. Dat is goed nieuws voor het water. Het is goed nieuws dat voorbeelden zoals Haaren laten zien dat dit verbod praktisch en economisch prima mogelijk is.’

Meer info

Dit bericht is geplaatst in Gemeenten, Persberichten, Resultaten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.