Schoon Water tip: Mechanische onkruidbestrijding in de aardappelen in een nat voorjaar

Ondanks dat het (voor)jaar eigenlijk nog maar net begonnen is, is het er nu al één voor in de boeken. April 2024 is de natste maand ooit gemeten. Daar waar de een zich opmaakt voor de onkruid- en phythophthorabestrijding, vraagt de ander zich nog af waar en of ze überhaupt de gewassen nog gezaaid of gepoot kunnen krijgen.

De extreme weersomstandigheden hebben ons er niet van weerhouden om, binnen het project Schoon Water voor Brabant, te kijken of we in dergelijke jaren toch een goede mechanische onkruidbestrijding in de consumptieaardappelen kunnen realiseren. De tot heden opgedane ervaringen willen we graag met jullie delen.

Het demoveld is binnenkort ook te volgen op de website: schoon-water.nl/demovelden/

Het proefveld (Fontane) aardappelen is gepoot met een ‘reguliere’ pootmachine in één werkgang, poten in combinatie met aanaardrollen (gitter-rollen). Pootdatum is 30 april 2024. Binnen het proefveld varieert de grond van zeer lichte zandgrond tot leemhoudende zandgrond. Het proefveld is onderdeel van een groter perceel.

Onkruiddruk is redelijk hoog (zie foto 1 en 2). Met name melde, knopkruid en hanepoot zijn in grote getalen aanwezig.

Het eerste leermoment diende zich al vrij snel aan, het aanvangstijdstip. De eerste keer eggen is uitgevoerd op 17 mei. De onkruiden waren al fors aanwezig en de eerste aardappelen zich al lieten zien. Na behoorlijk wat regen gevolg door enkele droge dagen, was dit, het eerste moment waarbij onder goede condities kon worden geëgd.

Ondanks de forse onkruiden (foto 3) is de bewerking goed geslaagd. De eerste keer is vrij diep/fors geëgd, om zoveel mogelijk losse grond te krijgen om het onkruid te bedelven (zie foto 4 en 5).

Het deel waar de druk van hanepoot groot was, is twee keer geëgd. Vijf dagen na de eerste bewerking is de bewerking herhaald (op 22 mei).

Op 26 mei is het proefveld aangeaard met een Zibo schoffelbalk met aanaarders. Door de twee ‘forse’ bewerkingen met de eg, waren de ruggen die tijdens het poten zijn gevormd weer bijna volledig vlak. De Zibo schoffelbalk met aanaarders kon daardoor voldoende zand omhoog werken.

Ervaringen tot nu toe:

  • Ondanks natte weersomstandigheden is op tijd starten een must voor een effectieve bestrijding. Uiterlijk witte draadjesstadium. Echter moet het perceel wel bereden kunnen worden.
  • Bij hoge onkruiddruk: 2x eggen in dezelfde richting om de bewerking effectiever te maken (lostrekken én bedekken van onkruiden).
  • Minimaal 2x eggen, liefst voldoende diep/fors. Dan kan vervolgens de schoffel met aanaarders voldoende (vochtige) aarde opwerken om weer een goede rug te bouwen.
  • Eggen past (in principe) binnen een teeltsysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van een poot- en aanaardcombinatie in één werkgang. Let wel, in dit voorbeeld, aanaardrollen.

Echter is het goed om vooraf na te denken over de inrichting van het perceel. Breder spuitpad o.i.d. wat evenals kopeind gebruikt kan worden om te kunnen draaien met de mechanisatie.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.