Schoon Water tip: Eggen in de mais

Seizoen 2024 kenmerkt zich als extreem nat. Plaatselijk met buien van 60/70 mm. Gewassen, waaronder mais, staan nu ook in een grote verscheidenheid aan gewasstadia op het veld of moeten nog gezaaid worden. Daarnaast worden er nog percelen over gezaaid waardoor de gewasstadia in het veld zelfs variëren. Dit maakt de onkruidbestrijding zowel chemisch als mechanisch een stuk lastiger. Raadpleeg voor een advies op maat uw schoon water adviseur.

MaisplantenEggen en schoffelen in de mais
Voor opkomst kan de mais geëgd worden met een wiedeg. De agressiviteit van de tanden van de eg is instelbaar. De maiszaden beschadigen daardoor niet en de kleine onkruiden worden opgeruimd. Ook na opkomst kan er worden geëgd. Kijk hierbij goed naar de mais om te voorkomen dat deze beschadigd. Het beste is om na het eggen enkele dagen droog weer te hebben. Hierdoor sterven de geëgde onkruiden af.

Geen wiedeg? Geen probleem. Schoon Water heeft een overzicht gemaakt van mechanisch aanbod door loonwerkers (o.a. in mais): schoon-water.nl/mechanisch-aanbod-loonwerkers/

Na het eggen zijn een hele hoop zaadonkruiden opgeruimd. De overgebleven onkruiden kunnen zowel met de schoffel als met een chemische onkruidbestrijding in verlaagde dosering worden aangepakt. Daarnaast kan de toepassing van onderzaai in mais worden gecombineerd met het schoffelen in de rij. Met de schoffel kunnen de resterende onkruiden worden opgeruimd.

Betere werking bij wisselvallig weer
Een voordeel van het natte weer is wel dat onkruidmiddelen meestal een heel goed effect hebben. Het onkruid heeft nauwelijks of geen waslaag zodat onkruidmiddelen met contactwerking gemakkelijk door de plant opgenomen worden. Omgekeerd is er in een lange, droge periode vaak sprake van afharding van het onkruid waardoor de werking dan tegen kan vallen.

Werken met lagere doseringen
De chemische onkruidbestrijding in maïs op zand- en lössgronden wordt grotendeels bepaald door de teelt van het vanggewas en de nateelt. Kijk hierbij goed naar de aanwezige onkruiden en pas hier de benodigde gewasbeschermingsmiddelen op aan. Vanwege de momenteel goede werking van onkruidmiddelen met contactwerking is een verlaging van de dosering nu vaak mogelijk. Spuit als de onkruiden droog zijn en met niet te veel wind. Denk er daarnaast aan om met kantdop te spuiten langs sloten.

Heeft u last van gladvingergras? Kies dan bij opkomst voor een bestrijding met 3 ltr Wing P direct na zaai. Hieronder adviezen met verlaagde doseringen:

Aanvullingen:

  • Bij gladvingergras en/of groene naaldaar de hoogste dosering Laudis aanhouden.
  • Dual Gold is niet toegelaten op zandgronden én in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • Divers*: i.p.v. Kart kan 150-300 gr Caspar, 20 gr Peak, 0,15-0,2 ltr Starane Top of 15 gr Harmony SX /ha worden toegepast.
  • Bij aardappelopslag de hoogste dosering Kart aanhouden.
  • Bij haagwinde werkt een combinatie met Monsoon Active goed.
  • Middelen met terbuthylazine (Calaris) max eens per 3 jaar. Let op: bij de hoogste doseringen Callisto en Calaris is er kans op schade bij nateelt van bieten, erwten, bonen of groentegewassen.
Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.